Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χοντραίνει το παιχνίδι στην πλάτη μας

To αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έφερε τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις εθνικές εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έξαρση της πόλωσης δεν μπορεί παρά να έχει οικονομικά θύματα.

Στις Δημοκρατίες, ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους που του ταιριάζουν.

Θυμηθήκαμε την ανωτέρω φράση πληροφορούμενοι τη στάση του βουλευτού της Α' Πειραιά κ. Μελά στη χθεσινή, πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Ο κ. Μελάς ψήφισε "παρών", παρότι έστελνε άλλα μηνύματα τις προηγούμενες μέρες και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει "ναι" στις επόμενες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βασικά κριτήρια με τα οποία κάνει τις επιλογές της η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών είναι το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον παρότι επικαλούνται συνήθως άλλους λόγους, π.χ. εθνικούς.

Αυτό εξηγεί γιατί η συγκυβέρνηση έφερε την εκλογή Προέδρου νωρίτερα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Οι λόγοι είναι κομματικοί.

Η συγκυβέρνηση ποντάρει στο ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 που χρειάζονται και να μείνει στην εξουσία το επόμενο 18μηνο.

Αν όμως δεν τα καταφέρει και πάμε σε πρόωρες εκλογές τότε δύο ενδεχόμενα παίζουν:

Να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κληρονομήσει την καυτή πατάτα των μέτρων λιτότητας για να κλείσει η αξιολόγηση και να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα συνοχής και συνέχειας η κυβέρνησή του.

Να κερδίσει η Ν.Δ. μετά από μια πολωτική προεκλογική καμπάνια και να κυβερνήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ ή με κάποιο άλλο κόμμα τα επόμενα χρόνια.

Από τη σκοπιά της, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει να προηγείται στα γκάλοπ και θέλει τις πρόωρες εκλογές για να επωφεληθεί.

Κι αυτό γιατί ίσως πιστεύει ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς μέχρι τότε και να χάσει το σημερινό δημοσκοπικό πλεονέκτημα, χάνοντας παράλληλα στις εθνικές εκλογές και μια ιστορική ευκαιρία.

Με λίγα λόγια, ο βασικός λόγος είναι οι προσωπικές και οι κομματικές στρατηγικές του καθενός.

Όμως, αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν οικονομικό κόστος για όλους εκείνους που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχουν την ασφάλεια του δημοσίου.

Η μείωση της ρευστότητας στην αγορά, για την οποία μίλησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, είναι μια πραγματικότητα.

Η τελευταία θα επιταχυνθεί λογικά όσο διαιωνίζεται η αβεβαιότητα, πνίγοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά και υπονομεύοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ήδη, το πολιτικό κλίμα, βοηθούσης της εορταστικής περιόδου, έχει συμβάλει στο πάγωμα αναπτυξιακών σχεδίων και ίσως επηρεάσει δυσμενώς τις λιανικές πωλήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, οι παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν για ακύρωση κρατήσεων από ξένους τουρίστες, με τον Ιανουάριο να είναι καθοριστικός μήνας.

Αυτό δεν είναι το καλύτερο κλίμα για την οικονομία και για όλους.

Όμως, ειδικότερα για τους άνεργους, τους ημιαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα ρευστότητας.

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για ανθρώπους με πολιτικές φιλοδοξίες.

Δυστυχώς, η πολιτική αβεβαιότητα δεν είναι σύμμαχος του κόσμου, αλλά κι ούτε δείχνει να προβληματίζει τους ταγούς.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v