Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιά στο ΕΣΠΑ βάζει η πολιτική αστάθεια!

Σε διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού και σε νέα μέτρα λιτότητας οδηγεί μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας. Αυτήν τη φορά η τρύπα προέρχεται από τη μικρότερη της αναμενομένης εισροή κοινοτικών κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τις πιθανές επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας στις κρατήσεις ξένων τουριστών, στα φορολογικά έσοδα, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη ρευστότητα της οικονομίας.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις ίσως δεν σταματήσουν εκεί.

Όπως πληροφορούμαστε από έγκυρα χείλη, οι παρενέργειες από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές σε φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση έργων που υπάγονται στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα έργα του ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2015 για να αποδεσμευθούν κοινοτικά κονδύλια προς τη χώρα που θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα.

Αν οι εισροές είναι μικρότερες των προϋπολογισθέντων, θα προκύψει νέα τρύπα στα έσοδα και συνακόλουθη μεγέθυνση του δημοσιονομικού κενού το 2015, με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.

Μέχρι στιγμής, οι παρενέργειες έχουν πάρει τη μορφή της χαλάρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Όμως, οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να περάσουν στην επόμενη φάση, γνωστού από τη φράση «κατέβασαν τα μολύβια».

Τα πράγματα περιπλέκονται κι άλλο λόγω των κομμάτων.

Στα έργα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατ. ευρώ, κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από την εκάστοτε διακομματική επιτροπή που ουσιαστικά αντικαθιστά το Δ.Σ. του κάθε φορέα.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιπροσώπους στη διακομματική επιτροπή εκτός των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, που αντικαθίστανται από δικαστές του ελεγκτικού συνεδρίου, όπως μας λένε.

Ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πώς λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν οι διακομματικές επιτροπές στην αποδοχή ή μη των ενστάσεων από αναδόχους σε διάφορα έργα, με δεδομένο το πολιτικό κλίμα.

Ακόμη περισσότερο όταν τις αποφάσεις πρέπει να τις υπογράψουν υπουργοί και στελέχη διαφόρων υπουργείων, π.χ. Ανάπτυξης, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζονται δεκάδες υπογραφές και τίποτα δεν προχωράει αν δεν παρθούν.

Όμως, οι καθυστερήσεις στη συμβασιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ θα μεταφρασθούν αναπόφευκτα σε καθυστερημένη παράδοσή τους από τους αναδόχους.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοδοτούμενα έργα μπορεί να μην είναι έτοιμα πριν από το τέλος του 2015, με αποτέλεσμα να χαθούν τα αντιστοιχούντα κοινοτικά κονδύλια.

Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα έχει πιθανόν λιγότερα έσοδα από την Ε.Ε.

Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό και στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει επίσης κάτι ακόμη που συνήθως καθυστερεί τις διαδικασίες:

Το ελεγκτικό συνέδριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΕΣΠΑ πάει πίσω, το δημοσιονομικό κενό πιθανόν θα αυξηθεί και η τρόικα ίσως ζητήσει νέα μέτρα.

Άρα, η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα έχουν κι άλλες παρενέργειες εκτός από τις συνηθισμένες.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v