Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο από μηχανής θεός

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Eurogroup για την επόμενη μέρα επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εξέλιξης. Πώς μας βλέπουν οι δανειστές και τι θα γίνει.

Χθες το βράδυ μετά το τέλος του Eurogroup και πριν από τη συνέντευξη των κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ, είχαμε μια σύντομη συνομιλία με έναν εκ των δανειστών για να σχηματίσουμε καλύτερη άποψη για τα τεκταινόμενα.

Όπως ήταν φυσικό ρωτήσαμε τον συνομιλητή μας για τις ελληνικές θέσεις τις προηγούμενες μέρες πριν από το Eurogroup.

Δεν υπήρχε προετοιμασία και σοβαρότητα, ανέφερε.

Δεν είχαν αριθμούς και δεν πρότειναν μέτρα και πολιτικές που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα που δεν θέλουν, ήταν η απάντηση.

Μα εδώ λένε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών ετοίμαζαν δύο λίστες με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κάθε μία για να δουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης πού υπάρχει σύγκλιση και πού όχι, είπαμε.

Από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής ακούσθηκαν γέλια με επανάληψη της παρατήρησης ότι δεν έχουν νούμερα και δεν προτείνουν ισοδύναμα μέτρα οι δικοί μας.

Κοινώς, λίστες γιοκ, αν και τα ντόπια ΜΜΕ μιλούσαν γι' αυτές ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Λίγο πριν ανακοινωθεί το τελεσίγραφο του Eurogroup προς την Αθήνα τον ρωτήσαμε για το φημολογούμενο έκτακτο της Παρασκευής.

Η απάντηση ήταν απλή: συγκαλείς ένα Eurogroup αν η ατζέντα έχει μετακινηθεί τόσο κοντά ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Δεν έχει νόημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να συναντηθούν ξανά οι υπουργοί, συμπλήρωσε.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινωνόταν ότι Eurogroup θα συγκαλείτο την Παρασκευή αν η Ελλάδα αιτείτο παράταση του μνημονίου.

Με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA την Τετάρτη ρωτήσαμε αν θα μπορούσε η ΕΚΤ να προειδοποιήσει με διακοπή των δανείων σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Όμως, η απάντηση ήταν αρνητική, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πανικό. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ξαφνικά, δήλωσε ο ίδιος.

«Οι κεντρικές τράπεζες δεν προαναγγέλλουν τέτοιες κινήσεις» πρόσθεσε.

Παραθέσαμε μέρος της συνομιλίας που είχαμε για να δείτε πώς βλέπουν τα πράγματα οι δανειστές.

Χθες, είχαμε αναφερθεί στην άποψη κυβερνητικού στελέχους που προέβλεπε συμφωνία επί της αρχής είτε τη χθεσινή μέρα, είτε τις επόμενες. Άποψη που ενισχύθηκε από τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη.

Όμως, το χάσμα που δημιουργήθηκε στο χθεσινό Eurogroup είναι μεγάλο και θα δοκιμάσει τις πολιτικές αντοχές του κ. Τσίπρα.

Κι αυτό γιατί ο κ. Καμμένος των ΑΝΕΛ και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται εναντίον της υποβολής αιτήματος παράτασης.

Αυτό που θα αποφασίσει ίσως κρίνει το δικό του πολιτικό μέλλον και της χώρας.

Αναζητείται λοιπόν από μηχανής θεός για να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v