Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βαρουφάκης, η ντρίπλα και το βιώσιμο χρέος

Από τα non paper που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι οι θέσεις του για το χρέος δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των προκατόχων του. Οι επιλογές είναι λίγες και θέατρο δεν χρειάζεται.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει γίνει γνωστός για το εκκεντρικό του ντύσιμο, την άνεση που τον χαρακτηρίζει στις επαφές του με τον Τύπο και την έφεσή του στην προβολή.

Χθες γίναμε ακόμη σοφότεροι με την ασυνήθιστη κίνηση για υπουργό χώρας της ευρωζώνης να δώσει στη δημοσιότητα τα non papers του τελευταίου Eurogroup.

Διαβάσαμε τα κείμενα με τις θέσεις για το χρέος και αρχίσαμε να τρίβουμε τα μάτια μας.

Καλού-κακού, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιων άλλων από την Εσπερία και συγκεκριμένα του Λονδίνου.

Φαντασθείτε λοιπόν την έκπληξή μας όταν ακούσαμε έναν εξ αυτών να δηλώνει ότι είχε ξαναδεί τα συγκεκριμένα επιχειρήματα σε παλαιότερο έγγραφο.

«Αυτό το κείμενο προέρχεται από παλαιότερο κυβερνητικό κείμενο, το έχω ξαναδεί» είπε, πιθανολογώντας πως η Lazard ίσως συνέβαλε στη διαμόρφωση των δύο κειμένων, γεγονός που εξηγεί τη συνοχή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με αναλυτή μεγάλης, μη ευρωπαϊκής τράπεζας, τα επιχειρήματα ήταν ίδια, αλλά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερος τώρα στο 1,5% του ΑΕΠ από 2,5% της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης επιχειρηματολόγησε στο Eurogroup ότι ο συνδυασμός μειωμένων επιτοκίων και μακρινών λήξεων συνεπαγόταν χαμηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σε όρους καθαρής τωρινής αξίας (NPV).

Για την ακρίβεια, το τελευταίο ανέρχεται στο 135% του ΑΕΠ από 175% που είναι το ονομαστικό χρέος ως προς το ΑΕΠ και θα έπεφτε κάτω από το 120% αν το πρωτογενές πλεόνασμα παρέμενε στο 1,5% του ΑΕΠ όσο το 2014.

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα παρέμενε στο 4,5% του ΑΕΠ επί χρόνια θα εξάλειφε το χρέος μέχρι το 2050.

«Αυτός δεν είναι ο στάνταρ ορισμός της βιωσιμότητας του χρέους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αυτά είναι τα επιχειρήματα για το βιώσιμο χρέος που μας έλεγαν (πρώην) κυβερνητικοί παράγοντες για να μας πείσουν να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» τόνισε ο αναλυτής της ξένης τράπεζας.

Στην ουσία, ο κ. Βαρουφάκης υιοθέτησε την άποψη ότι ο λόγος ονομαστικού χρέους προς το ΑΕΠ δεν έχει τόση σημασία για τη βιωσιμότητά του στο μέτρο που υποχωρεί. Το χαμηλότερο πλεόνασμα του 1,5% δεν αποτελεί εμπόδιο σα αυτήν την πορεία.

Φυσικά, δεν πείθονται όλοι. Κάποιοι θέτουν ζήτημα χρηματοδοτικού κενού σε περίπτωση μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ. Ιδίως αν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές όπως σήμερα.

Όμως, το εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι κάτι άλλο.

Ο υπουργός Οικονομικών πρακτικά συμφωνεί με την άποψη των προκατόχων του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι υποστηρίζει πως η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% δεν θα αναστρέψει τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 120% σε όρους καθαρής, τωρινής αξίας;

Εξηγείται λοιπόν γιατί εγκαταλείφθηκε η ιδέα της διαγραφής του χρέους. Απλά δεν είναι απαραίτητη αν το χρέος είναι βιώσιμο και οι πιστωτές δεν την αποδέχονται.

Όμως, η διαγραφή βοήθησε στη διαπραγμάτευση για το χρέος γιατί θεωρήθηκε υποχώρηση της κυβέρνησης.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v