Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aφήστε τα λόγια και πιάστε τη δουλειά!

Aν υπάρχουν δύο πράγματα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση αυτά είναι η επικοινωνιακή μαεστρία και η λογοδιάρροια ορισμένων μελών της. Όμως, η δεινότητα στην επικοινωνία δεν εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε πριν από λίγο καιρό στην απειρία της νέας κυβέρνησης, αλλά επαίνεσε κάτι άλλο.

«Η κυβέρνηση στην Ελλάδα διαθέτει κατά τεκμήριο το πλέον έμπειρο πολιτικό προσωπικό στην επιλογή λέξεων», τόνισε.

Ο αειθαλής Μανώλης Γλέζος ήταν ακόμη πιο σαφής όταν είπε πως βαφτίζουμε το κρέας ψάρι.

«Η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς, του μνημονίου σε συμφωνία και των δανειστών σε εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζει την προηγούμενη κατάσταση», έγραψε στην ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών.

Πολλοί θεωρούν πως η κυβέρνηση διανύει τον μήνα του μέλιτος και επομένως έχει την ανοχή μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος.

Αυτό είναι σωστό. Όμως, δεν πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο αν δεν επιδείκνυε επικοινωνιακή δεινότητα.

Παρ' όλα αυτά έχει φανεί εδώ και καιρό κάτι ακόμη:

Μια πλειοδοσία δηλώσεων από διάφορα κυβερνητικά στελέχη που άλλοτε καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες και άλλοτε προκαλούν σύγχυση είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος.

Ορισμένες φορές μας φέρνουν στο νου την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο που προηγήθηκε της εισόδου στο μνημόνιο.

Και τότε υπήρχε πλειοδοσία δηλώσεων, συχνά αντιφατικών μεταξύ τους, από διάφορα κυβερνητικά στελέχη που τροφοδοτούσαν τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και διατηρούσαν την Ελλάδα στην επικαιρότητα.

Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρωτεία στις δηλώσεις και συνεντεύξεις πάνε αυτή τη φορά στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Ως ένα σημείο είναι λογικό γιατί ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών σηκώνει το βάρος της εξήγησης θέσεων και παρουσίασης επιχειρημάτων για την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο ίδιος φαίνεται να το απολαμβάνει και είναι άνετος. Ιδίως όταν μιλά στον ξένο Τύπο.

Όμως, από ένα σημείο και έπειτα, οι πολλές δηλώσεις και συνεντεύξεις αρχίζουν να κουράζουν όσο ταλαντούχος κι αν είναι ο υπουργός.

Αυτό συμβαίνει γιατί επαναλαμβάνεται όσο καλή χρήση της γλώσσας κι αν κάνει, με αποτέλεσμα να κουράζει.

Το ίδιο ισχύει για άλλους υπουργούς που μπορεί να μιλούν λιγότερο, αλλά στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό, διαιωνίζοντας την κόντρα με τους δανειστές.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ήλθε η ώρα να σταματήσουν όλα αυτά.

Κοινώς, να περιορισθούν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στις απαραίτητες και να επικεντρωθούν όλοι στην επίτευξη των στόχων.

Άλλωστε, η Ιστορία διδάσκει πως οι έχοντες την εξουσία πρέπει να μιλάνε λίγο και να ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά, παράγοντας έργο.

Στη δική μας περίπτωση, οι υπουργοί θα κληθούν να εξειδικεύσουν και να κοστολογήσουν τα όποια μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Έχουν λοιπόν έναν ακόμη λόγο να στρωθούν στη δουλειά αφού θα κριθούν από αυτήν.

Πάντως, οι οιωνοί δεν είναι ιδανικοί.

Ιδίως αν αληθεύει ότι σε γνωστό υπουργό δεν αρέσουν τόσο οι αριθμοί, όσο η επικοινωνία.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v