Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To άλλο μεγάλο λάθος του Βαρουφάκη!

Ο υπουργός Οικονομικών είναι επικοινωνιακός. Πολλά από αυτά που λέει ακούγονται ευχάριστα στην Ελλάδα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στο εξωτερικό. Μια πρόσφατη αναφορά του στην ΕΚΤ μπορεί να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει κερδίσει πολλούς στην Ελλάδα με το επικοινωνιακό του ταλέντο, ενώ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων ΜΜΕ με το εκκεντρικό του ντύσιμο και στυλ.

Όμως, το άστρο του έχει αρχίσει να χάνει σιγά-σιγά τη λάμψη του.

Την κατάσταση μας περιέγραψε εύγλωττα γνωστός δημοσιογράφος από μεγάλο ξένο πρακτορείο στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή.

«Πάνε οι δικοί μας να πάρουν συνέντευξη από τον Βαρουφάκη στην Αθήνα και αντί να τον φέρουν αντιμέτωπο με τις αντιφάσεις του, του κάνουν κλασικές ερωτήσεις για να τους πει ένα κλισέ που θα πουλήσει» τόνισε.

Ισως να ήταν λίγο αυστηρός με τον υπουργό, αλλά αποκαλύπτει ένα σκηνικό.

Προσωπικά, μας έκανε μεγάλη εντύπωση που ο υπουργός είπε σε πρόσφατη συνέντευξη πως οι Έλληνες δεν θέλουν λεφτά ή δουλειές, αλλά αξιοπρέπεια.

Σε άλλη χώρα με 1,2 εκατ. ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενους θα είχε τύχει σίγουρα διαφορετικής αντιμετώπισης μια τέτοια δήλωση.

Όμως, σε πολλούς από μας αρέσει. Ισως γιατί τονώνει το εθνικό συναίσθημα.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί είναι δημοφιλής.

Φυσικά, κι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πολύ δημοφιλής ως υπουργός Οικονομικών στις αρχές της θητείας του το 2009 με το ποσοστό λαϊκής αποδοχής να αγγίζει το 90% όπως κάποιοι μας υπενθύμισαν.

Δεν ισχύει το ίδιο σήμερα.

Όπως μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι επέλεξε να περάσει το Σαββατοκύριακο στην Αίγινα, παρότι η απειλή ενός ατυχήματος επικρέμαται στη χώρα.

Ολοι οι υπουργοί Οικονομικών που μπορούμε να θυμηθούμε περνούσαν ατελείωτες ώρες τα Σαββατοκύριακα στο γραφείο τους στις αρχές της θητείας τους.

Ο κ. Βαρουφάκης διαφέρει κι εδώ.

Όμως, το πιο σημαντικό είναι κάτι άλλο:

Οι δηλώσεις του για την ΕΚΤ σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές μέσα στο Μάρτιο.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για λίγα δισ. ευρώ.

Πρόκειται για λανθασμένο επικοινωνιακό χειρισμό σε τελείως άκαιρη στιγμή.

Φυσικά, στην Ελλάδα έχει περάσει στο ντούκου και οι περισσότεροι από μας ίσως βρήκαν τη δήλωση λογική.

Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, και πιθανόν σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κι αυτό γιατί τη δήλωση που εμείς θεωρούμε λογική οι άλλοι την εξέλαβαν ως εκβιασμό της ΕΚΤ.

«Δεν μπορείς να πεις στην ΕΚΤ δημοσίως τι να κάνει. Είναι εκβιασμός να λές ότι η ΕΚΤ δεν θα με αφήσει να χρεοκοπήσω για μερικά δισ. ευρώ» ανέφερε έμπειρος τραπεζίτης. «Αν είναι λίγα τα λεφτά γιατί δεν πας να τα βρείς μόνος σου;».

Η σχετική δήλωση του υπουργού έχει φέρει σε δυσκολότερη θέση την ΕΚΤ γιατί αν διευκολύνει την Ελλάδα θα φαίνεται ότι το έκανε υποκύπτοντας στις πιέσεις του κ. Βαρουφάκη.

Όμως, η Ελλάδα χρειάζεται κάθε δισ. ευρώ για επιπρόσθετες αγορές εντόκων γραμματίων που θα ενέκρινε η ΕΚΤ.

Ηταν μεγάλο λάθος του κ. Βαρουφάκη να πει δημοσίως αυτό το πράγμα για την ΕΚΤ.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v