Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντάισελμπλουμ εισακούσθηκε από την Αθήνα!

Η θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας σφίγγει πιο πολύ κάθε μέρα που περνά. Η κυβέρνηση θα ήθελε να διαπραγματευθεί χωρίς νέο δανεισμό αλλά είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό που έρχεται είναι αναπόφευκτο.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να επιβεβαιώσει την επικοινωνιακή της μαεστρία το επόμενο διάστημα.

Κι αυτό γιατί οι τελευταίες πληροφορίες τη θέλουν να συζητά με τις Βρυξέλλες για μέτρα που θα της επιτρέψουν να μην υπάρξει είτε πιστωτικό γεγονός, είτε να μην πληρώσει εξ ολοκλήρου μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.

Ο λόγος είναι απλός:

Τα έσοδα δεν πάνε καλά.

Το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και ίσως αβγατίσει αν τα έσοδα συνεχίσουν να υστερούν.

Επιπλέον, η χώρα έχει δανειακές υποχρεώσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Από αυτά 4,5 δισ. ευρώ περίπου αφορούν έντοκα γραμμάτια που θα πρέπει να ανανεωθούν.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι οι μοναδικοί αγοραστές των εντόκων τελευταία, έχουν λάβει εντολή από το εποπτικό όργανο της ΕΚΤ να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα.

Κοινώς, να μην καλύψουν με δική τους ρευστότητα το κενό που θα αφήσει η μη ανανέωση εντόκων από τους σημερινούς ξένους κατόχους τους.

Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, αυτό αφήνει τρύπα 1-1,5 δισ. ευρώ και πλέον στα έντοκα, που θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες, μη τραπεζικές πηγές.

Αν δεν αλλάξει τίποτα, π.χ. αν δεν αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός πάνω από τα 15 δισ. ευρώ και δεν επιτραπεί στις τράπεζες να αναπληρώσουν το κενό των ξένων στα έντοκα, το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου ανέρχεται σε 4,7 με 5,2 δισ. ευρώ.

Αυτό σπάει σε 2,5 δισ. δανειακών υποχρεώσεων (με τόκους αλλά όχι έντοκα) συν 1-1,5 δισ. ευρώ από τα έντοκα των ξένων που δεν θα ανανεωθούν και χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ από το μηνιαίο έλλειμμα πλην τόκων.

Όμως, υπήρχαν κάποια ρευστά διαθέσιμα στα τέλη Φεβρουαρίου που φθάνουν πιθανόν το 1 δισ. ευρώ.

Επομένως, το εναπομείναν ποσό προς χρηματοδότηση είναι 3,7 με 4,2 δισ. ευρώ χονδρικά.

Το ανωτέρω ποσό μπορεί να κατέβει κατά 1-1,2 δισ. ευρώ αν το δημόσιο σταματήσει να πληρώνει τους εσωτερικούς πιστωτές του και τις επιστροφές φόρων.

Επομένως, μιλάμε για 2,7 - 3 δισ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση πως θα εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του Μαρτίου.

Μπορεί το δημόσιο να κινητοποιήσει αυτό το ποσό από τις κάθε είδους καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης, τα κοινοτικά λεφτά για τους νεαρούς αγρότες κ.τ.λ.;

Μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο με βάση την εικόνα που έχουμε.

Ισως μπορούσε 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Όμως, και πάλι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό που ανέρχεται σε 1,2 με 2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα ρευστά διαθέσιμα.

Επομένως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έξτρα δανεισμό μέσω είτε επιπρόσθετων εντόκων, είτε εκταμίευσης μέρους της οφειλόμενης δόσης από το EFSF.

Αυτό πιθανόν εξηγεί την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει μέτρα-μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα ώστε η «πρώτη εκταμίευση» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ να λάβει χώρα μέσα στο Μάρτιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times.

Εχοντας τελειώσει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και ερχόμενη αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα της χρεοκοπίας ή της μερικής πληρωμής συντάξεων, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ακούσει την προτροπή του Ντάισελμπλουμ και να πάει σε συζητήσεις για μέτρα.

Φυσικά, το χθεσινοβραδινό άδειασμα του προέδρου του Eurogroup από το Βερολίνο ίσως δεν είναι καλός οιωνός.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v