Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kλείστε το μάτι στους εταίρους!

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκίνησαν εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Όμως, οι 6 μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται ο κ. Βαρουφάκης ίσως δεν αρκούν. Η πλέον πειστική δεν είναι στο φάκελο.

Ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) ζητά σήμερα τουλάχιστον 875 εκατ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων μέσω της κατάθεσης ανταγωνιστικών προσφορών.

Αν όλα πάνε καλά, το συνολικό ποσό που θα αντλήσει θα είναι τελικά μεγαλύτερο λόγω της πιθανής υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κ.τ.λ.

Όμως, το συνολικό ποσό ίσως υπολείπεται της αξίας των εντόκων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή.

Ακόμη κι έτσι να είναι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διαβεβαιώνουν οι ιθύνοντες.

Τα πράγματα δυσκολεύουν από την επόμενη εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά θα μπορούσαν να απλοποιηθούν αν το Eurogroup έβρισκε ικανοποιητικό το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση.

Αναμφισβήτητα, η περιγραφή, το περιεχόμενο και η κοστολόγηση κάθε μεταρρύθμισης θα παίξουν ρόλο.

Όμως, διαβάζοντας τον κατάλογο αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε.

Κατ' αρχάς, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά κοινωνική παροχή.

Επιπλέον, οι επόμενες μεταρρυθμίσεις έχουν έναν κυρίως στόχο:

Να αντλήσει το κράτος όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα για να αποπληρώνει τα χρέη του και να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

Να θυμίσουμε πως το βασικό επιχείρημα των κ. Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου μετά τον εκλογικό τους θρίαμβο στις εκλογές του 2009 έμοιαζε πολύ με εκείνο της σημερινής κυβέρνησης.

Ιδίως ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνιζε ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλότερα ως προς το ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει μια πιο δίκαιη φορολόγηση για να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν τα ελλείμματα, υποστήριζε.

Πράγματι, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό συνέβαλαν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο δραστικός περιορισμός του αφορολόγητου, η αύξηση των συντελεστών, η έκτακτη εισφορά, ο εξαπλασιασμός των φόρων από τα ακίνητα κ.τ.λ.

Όμως, το τίμημα που πλήρωσε η οικονομία και ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας ήταν βαρύ.

Σήμερα ακούμε για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα τσιγάρα και κ.λπ., για χτύπημα των ολιγαρχών κ.ά.

Είναι πράγματα που θέλουν να ακούσουν οι δανειστές γιατί με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, αυξάνουν τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Όμως, αμφιβάλλουμε αν αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματικά χρειάζεται η χώρα για να αναπτυχθεί.

Ή τουλάχιστον όχι μονάχα αυτές.

Κάνοντας αναφορές σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, π.χ. του ΟΛΠ ή και της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, θα έστελναν σήμα ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. προς την Ελλάδα.

Ακόμη, μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ θα εισέρρεαν στον κρατικό κορβανά, περιορίζοντας το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου και των επόμενων μηνών.

Υπενθυμίζουμε πως η προσφορά για τα αεροδρόμια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και ίσως υπήρχαν οι προϋποθέσεις να πετύχει το Δημόσιο κάτι καλύτερο.

Θα έπρεπε λοιπόν η κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup μ' ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να περιλαμβάνει τις κοινωνικές παροχές, την αύξηση των εσόδων αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις είναι φαγητό χωρίς αλάτι και χωρίς πιπέρι.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v