Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Ντράγκι, ο Δραγασάκης και οι όροι του παιγνιδιού!

Οι σχέσεις της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ιδανικές. Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου καλές. Όμως, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν η κυβέρνηση συνειδητοποιούσε πως κάποια πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζει.

Η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας θεωρείται από πολλούς απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη των στόχων μακροοικονομικής πολιτικής, π.χ. σταθερότητα των τιμών και ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Πολύ περισσότερο όταν θεωρείται από πολλούς η διάδοχος της Buba (Μπούντεσμπανκ), της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που θεωρείτο παράδειγμα προς μίμηση.

Είναι λοιπόν επόμενο να θέλει να δείξει πως δεν υπακούει σε πολιτικές εντολές απ' όσο ψηλά κι αν προέρχονται.

Ο κ. Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είχε την ευκαιρία να δείξει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι λάμβανε αποφάσεις μερικές φορές που έρχονταν σε σύγκρουση με τις επιθυμίες πολιτικών ηγετών όπως η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δεν δίστασε να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών λίγο καιρό μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΕΚΤ παρά τη δυσφορία της Γερμανίας.

Ο ίδιος εισήγαγε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (OMT) στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ, πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες της Buba.

Το λιγότερο λοιπόν που θα ήθελε ο Μάριο Ντράγκι να δείξει είναι ότι συμμορφώνεται με υποδείξεις που γίνονται δημοσίως από πολιτικούς, και μάλιστα Έλληνες.

Είναι κάτι που δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται στην Αθήνα.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στο κ. Βαρουφάκη και στο ότι κάποιες φαινομενικά αθώες δηλώσεις του είχαν εκληφθεί ως εκβιασμός από τη Φρανκφούρτη όπου εδρεύει η ΕΚΤ. Ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει πως η ΕΚΤ δεν θα άφηνε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για λίγα λεφτά.

Όμως, ο υπουργός δεν σταμάτησε εκεί.

Επανερχόμενος κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα αποπληρώσει μεν το ΔΝΤ, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμβεί το ίδιο με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Η απάντηση δόθηκε χθες από τον κ. Ντράγκι.

Ο τελευταίος επεσήμανε πως η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός οργανισμός, αλλά βασίζεται σε κανόνες.

Επιπλέον, υπαινίχθηκε πως η Ελλάδα θα πρέπει να τα βρει με το Eurogroup τη Δευτέρα για να ανοίξει η στρόφιγγα του χρήματος προς τις τράπεζες και την εθνική οικονομία. Όμως, το μάθημα δεν λήφθηκε από την Αθήνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Πετύχαμε μια συμφωνία που δεν είδα να αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της ΕΚΤ», και πρόσθεσε ότι η εικόνα που είχαμε ήταν ότι η ΕΚΤ ήθελε να υπάρξει μια συμφωνία.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και ο κ. Ντράγκι είπε μεν θετικά πράγματα, αλλά τόνισε πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τη συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup.

Από τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη διαφαίνεται η πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα έδινε το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε επίσης για δυο μέτρα και δυο σταθμά, υπενθυμίζοντας οτι η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως στη κυβέρνηση συνασπισμού που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2012 να δανεισθεί περισσότερα λεφτά μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων που ξεπερνούσαν το όριο των 15 δισ. ευρώ.

Ομως, υπάρχουν δυο σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνου του επεισοδίου και του τωρινού.

Τα 3 με 4 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο τον Αύγουστο του 2012 πήγαν για να αποπληρωθεί η ΕΚΤ αφού τότε έληγαν ελληνικά ομόλογα που κατείχε. Σήμερα, τα λεφτά πάνε για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και ιδιωτών (έντοκα).

Επίσης, ο υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δεν μιλούσε επι παντός του επιστητού εκείνη την εποχή και οι όποιες δηλώσεις του δεν προκαλούσαν την μήνη των δανειστών όπως συμβαίνει σήμερα με τον κ. Βαρουφάκη

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αρκετοί στην κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται πώς σκέφτεται ο κ. Ντράγκι και οι άλλοι στην ΕΚΤ.

Κι αυτό γιατί αν το κατανοούσαν οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης δεν θα προσέγγιζαν το θέμα με αυτόν τον τρόπο.

Καλώς ή κακώς, οι όροι του παιγνιδιού δεν αλλάζουν με τον τρόπο που το επιθυμεί η κυβέρνηση.

Αντίθετα, τέτοιες δηλώσεις, όπως οι ανωτέρω, οδηγούν τον Μ. Ντράγκι στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερα να μην ενδώσει για να μη φανεί ότι η ΕΚΤ άγεται και φέρεται από τους πολιτικούς.

Και αυτό για να πείσει η ΕΚΤ ότι είναι ανεξάρτητη.

Το καλύτερο λοιπόν που έχουν να κάνουν είναι να σιωπήσουν.

.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v