Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Brussels Group!

H συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών δεν οδήγησε σε συμφωνία. Ανέδειξε όμως το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τα δύο μέρη. Πού βρισκόμαστε και πώς βλέπει τα πράγματα η πλευρά των δανειστών.

Αν πιστέψουμε την ελληνική πλευρά, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ της δικής μας πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών, το λεγόμενο Brussels Group, έγιναν σε καλό κλίμα και υπήρξε σύγκλιση σε κάποια ζητήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας πήγε ένα βήμα πιο πέρα χθες.

Δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τη σύγκληση του Eurogroup σύντομα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) με βάση την πληροφόρηση που είχε.

Όμως, η πληροφόρηση θα πρέπει να προερχόταν από ιδιαίτερα αισιόδοξο άτομο αν η πλευρά των δανειστών έχει δίκιο.

Κι αυτό γιατί η εικόνα που δίνουν εκείνοι δεν είναι ίδια.

Για την ακρίβεια είναι αποθαρρυντική.

Κατ' αρχάς αναφέρουν ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EWG θα γίνει για την ενημέρωση όλων σχετικά με το στάδιο της διαπραγμάτευσης και καμία απόφαση για σύγκληση Eurogroup δεν θα ληφθεί.

Απομένει λοιπόν να δούμε σήμερα ποια πλευρά έχει δίκιο.

Όμως, πιο ενδιαφέροντα είναι εκείνα που αφορούν την ουσία της διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από την πρόσφατη συνάντηση των Βρυξελλών.

Τι αναφέρουν;

Κατ' αρχάς ξεχωρίζουν τον κ. Χουλιαράκη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, από τους υπόλοιπους της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κι αυτό γιατί κατανοεί καλύτερα τα θέματα και μπορούν να κάνουν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μαζί του, όπως αναφέρουν.

Δεύτερο και πιο σημαντικό.

Η ελληνική πλευρά, ισχυρίζονται, δεν μπορούσε να τεκμηριώσει πολλά από τα μέτρα, κυρίως φορολογικής φύσεως, που πρότεινε γιατί θα απέφεραν τα ποσά που εκτιμούσε.

Σε κάποιες περιπτώσεις έλειπαν αριθμοί. Σε άλλες, δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνοκρατικά τις θέσεις τους.

Επιπλέον, μερικά από τα μέτρα δεν ήταν μόνιμης απόδοσης εσόδων, αλλά εφάπαξ.

Κάποια άλλα εφαρμόζονται χωρίς να αποφέρουν τα έσοδα που προσδοκά η σημερινή κυβέρνηση, τονίζουν.

Όταν τους ρωτάς αν οι ίδιοι πρότειναν μέτρα στην ελληνική αντιπροσωπεία απαντούν αρνητικά.

Προσθέτουν όμως ότι την προέτρεψαν να μην πάρει κάποια από τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει όπως η 13η σύνταξη σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Οι δανειστές επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει τεθεί στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Προσθέτουν επίσης ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους μήνες που πέρασαν από την αρχή της χρονιάς.

Όμως, οι ενστάσεις και οι διαφωνίες σχετικά με την απόδοση και την ποιότητα αυτών καθαυτών των μέτρων δεν σταματούν εδώ.

Επεκτείνονται στο ασφαλιστικό όπου η κυβέρνηση θέλει να αντιστρέψει μερικά από εκείνα που προέβλεπε ο Νόμος 2010, τονίζουν, και στα εργασιακά.

Διαφωνίες με τους δανειστές υπάρχουν επίσης σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων με την κυβέρνηση να επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο για το Δημόσιο.

«Υπάρχει μεγάλο χάσμα,» αναφέρουν όταν τους ζητάς να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Αδιέξοδο (standoff) είναι μία άλλη έκφραση που χρησιμοποιούν.

Πολλά θα μπορούσαν ίσως να γίνουν τις επόμενες μέρες και να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο αν όντως έχουν δίκιο.

Άλλωστε, η κυβέρνηση και οι δανειστές θα έχουν ένα 10ήμερο ακόμη στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνεται η προχθεσινή εκτίμηση-πληροφόρησή μας πως η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 400 εκατ. ευρώ και άνω, θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου.

Όμως, η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να τροφοδοτήσει τους εμπλεκόμενους με τους αριθμούς που χρειάζονται για μια σειρά θέματα αμφισβητείται από τρίτους.

«Πρέπει να είσαι πάνω από το κεφάλι τους (υπαλλήλων) και να πιέζεις για να σου δώσουν τα νούμερα που θέλεις. Σε κάποιες περιπτώσεις (η πίεση) θα μπορούσε να κρατήσει μέρες ή βδομάδες» τονίζει υπηρεσιακός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αναφέρει πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Κι αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη χαλαρότητα στη δημόσια διοίκηση, ενώ επικρατεί η αντιμνημονιακή αντίληψη που δεν ευνοεί τη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Επιπλέον, μερικοί διευθυντές που συμμετείχαν παλαιότερα σε συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ίσως φέρουν αντιρρήσεις τώρα.

Ο λόγος;

Δεν θα μπορούν να δικαιολογούν τη συμμετοχή τους στις συσκέψεις αφού οι προϊσταμένοι τους δεν είναι πλέον συντηρητικοί για να ισχυρίζονται ότι εκτελούσαν εντολές και δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, ισχυρίζονται άλλοι.

Ο χρόνος θα δείξει ποιοι έχουν δίκιο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v