Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τη νύφη του ΣτΕ!

Η φημολογούμενη απόφαση του ΣΤΕ με την οποία φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων του 2012 δεν δημιουργεί μόνο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Επιφέρει επίσης νέα βάρη σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος.

«Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα».

Αυτή ήταν η ατάκα ενός αναλυτή όταν πληροφορήθηκε τη φερόμενη ως απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων του 2012.

Ένας άλλος αναρωτιόταν στην ίδια παρέα: «Ποιος ασκεί οικονομική πολιτική σε αυτήν τη χώρα;».

Η γνωστοποίηση της φημολογούμενης απόφασης του ΣτΕ, η οποία πιστώνεται στον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά οι συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν να επιβεβαιώνεται.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος της απόφασης που αφορά τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θα μπορούσε να φθάσει τα 4 δισ. ευρώ αν είχε αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση, αν όντως επιβεβαιωθεί, θα προστεθεί σε άλλες παλαιότερες για τους ενστόλους κ.ά. που συνέβαλαν και θα συμβάλουν κι άλλο στο μέλλον στη διεύρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Όμως, δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει.

Κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν κι αυτόν τον λογαριασμό όταν έλθει η ώρα.

Αυτοί δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους 3,5 εκατ. εργαζόμενους που υποστηρίζουν τους υπόλοιπους σε έναν πληθυσμό 9,9 εκατ. νόμιμων κατοίκων ή 10,8 μόνιμων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Επειδή οι παράνομοι κάτοικοι δεν μπορούν να εργάζονται νομίμως, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι 3,5 εκατ. άτομα τρέφουν τους υπολοίπους.

Με άλλα λόγια, σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν 2,8 εξαρτώμενα άτομα, π.χ. συνταξιούχοι, άνεργοι, παιδιά και άλλοι ενήλικοι που δεν ψάχνουν για δουλειά.

Πρόκειται για τη χειρότερη σχέση εν συγκρίσει με τις χώρες της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται διαρκώς και ξεπερνά πλέον τα 2,7 εκατ.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχεί 1,3 εργαζόμενος και αν συνεχισθεί η σημερινή τάση, η σχέση θα τείνει στο 1 προς 1.

Υπό αυτές τις συνθήκες καλούνται πρακτικά οι 3,5 εκατ. εργαζόμενοι να πληρώσουν από 1,5 έως 4 δισ. ευρώ για να εφαρμοσθεί η φημολογούμενη απόφαση του ΣτΕ.

Η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη αν αναλογισθεί κάποιος ότι οι συντάξεις δεν είναι σε μεγάλο βαθμό ανταποδοτικές.

Επιπλέον, εκείνοι που παίρνουν τις υψηλότερες συντάξεις και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες θα είναι οι πιο ωφελημένοι.

Επομένως, η πιθανή απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών συνεπάγεται νέα μεγάλα βάρη μέσω φόρων, τελών ή και ασφαλιστικών εισφορών στους αιμοδότες του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας.

Επιπλέον, σηματοδοτεί μεταφορά οικονομικών πόρων από το ενεργό οικονομικό κομμάτι του πληθυσμού στο απόμαχο.

Αυτό δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται γιατί θα έχει επιπτώσεις στην έφεση για εργασία, στην παραγωγικότητα και στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Όμως, όλα αυτά φαίνεται πως είναι μικρά γράμματα σε μια χώρα που εκπλήσσει δυσάρεστα με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος για τους εργαζόμενους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v