Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eτσι θα αποφευχθεί το Grexit!

Oλοι θέλουν συμφωνία, όμως τέτοια δεν υπάρχει προς το παρόν. Ολοι ξορκίζουν το Grexit αλλά μερικοί δεν αποκλείουν στάση πληρωμών εντός του ευρώ που θα μπορούσε να φέρει Grexit. Υπάρχει όμως μια κίνηση που θα μπορούσε να βάλει τέλος στο κακό σενάριο.

Στο ίδιο έργο θεατές.

Η διαρροή ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ με σημαίνοντα υπουργό να αναφέρει ότι ξεκίνησε η συγγραφή του σχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές.

Με βάση τη διαρροή, στόχος ήταν μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σε μεγάλο βαθμό μοιάζει με επανάληψη του σκηνικού του προηγούμενου μήνα.

Και τότε κυβερνητικοί παράγοντες έβλεπαν συμφωνία και επικύρωσή της στο Eurogroup της 24ης Απρίλη στη Ρίγα και κατόπιν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Ο χρόνος πέρασε, η χώρα πλήρωσε τη δόση των 747 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου, έστω με ανορθόδοξο τρόπο, για να φθάσουμε στο σήμερα.

Αυτή τη φορά υπάρχει ένας ακόμη λόγος που δικαιολογεί την έξαρση της φημολογίας σύμφωνα με την οποία το προσχέδιο της συμφωνίας συγγράφεται:

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ηδη από το Σαββατοκύριακο κυκλοφορούσε στην πιάτσα ότι θα γινόταν μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να καθησυχασθεί ο κόσμος και να μη φύγουν περισσότερες καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα εν όψει του τριημέρου.

Όμως, οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη περί κεφαλαιακών περιορισμών τη Δευτέρα και εκείνες του κ. Βαρουφάκη την επομένη επέτειναν το πρόβλημα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιστρατεύσει το πιο ισχυρό χαρτί της.

Τον κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί και δικαιολογημένα ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα αποδυναμωθεί περαιτέρω αν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων συνεχισθούν και αναγκασθεί να λάβει περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αντίθετα, οι δανειστές δεν έχουν λόγο να βιάζονται στο μέτρο που δεν αυξάνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, π.χ. μέσω νέων δανείων ή του ELA.

Πρόκειται για μια ανισοβαρή κατάσταση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι τη χρεοκοπία εντός ευρώ ή την επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές.

Όμως, υπάρχει μια λύση ώστε να αποκλεισθεί το χειρότερο σενάριο.

Η μεταφορά των μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ στο μηχανισμό EFSF/ESM με ταυτόχρονη διαγραφή των δανείων που η Ελλάδα είχε λάβει.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται οι εξής σκοποί:

Πρώτον, σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τις τράπεζες με το κράτος.

Δεύτερον, θα μειωθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Τρίτον και σημαντικότερο, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες από τη στιγμή που βασικός μέτοχος θα είναι το ESM και επόπτης η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε δανεισθεί κοντά στα 40 δισ. ευρώ από το EFSF για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της κ.τ.λ.

Αν γινόταν η μεταφορά των τραπεζικών μετοχών στο EFSF, το σενάριο του Grexit θα αποδυναμωνόταν σοβαρά μέχρις εξαφανίσεώς του.

Εναλλακτικά, το δημόσιο θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εντός ευρώ.

Όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, ένα πράγμα δεν αλλάζει: το σενάριο του Grexit δεν θα έχει περιθωριοποιηθεί.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v