Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού μπορεί να σκαλώσει η συμφωνία

Η Αθήνα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ επιθυμούν να υπάρξει μια συμφωνία για το 3ο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τις 20 Αυγούστου. Όμως, ντιλ μπορεί να μην επιτευχθεί και αυτό δεν θα οφείλεται στους κ. Σόιμπλε & Co.

Τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα.

Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα και οι επαφές που ξεκίνησαν με Έλληνες αξιωματούχους και οι επισκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κι αλλού κυλούν ομαλά σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, το χθεσινό δημοσίευμα της Bild ήλθε να δώσει μια άλλη διάσταση στο θέμα.

Η λαϊκίστικη γερμανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν δίνει τα στοιχεία που της ζητούν οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου.

Αν ήταν να στοιχηματίσουμε, θα ποντάραμε τα λεφτά μας στο ενδεχόμενο να έχει δίκιο ο ανωτέρω παράγοντας.

Όμως, αυτό δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει τα στοιχεία και τα αποκρύπτει, αλλά σε άλλους λόγους. Κυρίως, σε άλλους λόγους, και εξηγούμαστε.

«Είσαι καλά; Σιγά μην πάνε οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στον Αύγουστο να μαζέψουν τα στοιχεία που ζητάνε οι τροϊκανοί για να τους τα δώσουν» μας ανέφερε παράγοντας χθες το βράδυ.

Ο λόγος είναι ο συνδυασμός της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας και των μπάνιων του λαού.

Δεν είναι μυστικό ότι η μεγάλη πλειονότητα των μόνιμων υπαλλήλων στα υπουργεία προσπαθεί να κάνει το ελάχιστο δυνατό, να μην αναλάβει ευθύνες και να μην πάρει πρωτοβουλίες.

Ακόμη κι όταν παίρνουν εντολές από πολύ ψηλά, π.χ. υπουργό κ.ά., προσπαθούν να δείξουν συνήθως πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό που ζητά, τονίζουν οι γνωρίζοντες.

Η ανωτέρω συμπεριφορά δεν έχει να κάνει με την κομματική παράταξη του υπουργού ή του γενικού γραμματέα. Στο μυαλό του μόνιμου υπαλλήλου όλοι αυτοί είναι προσωρινοί.

Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις μόνιμων υπαλλήλων, που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Για να ξεπεράσουν αυτόν τον σκόπελο, υπουργοί και άλλοι στο παρελθόν αλλά και τώρα έχουν προσλάβει μετακλητούς για να κάνουν δουλειές που οι μόνιμοι δεν θέλουν ή και δεν μπορούν να κάνουν.

Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούν επίσης τους δικούς τους ψηφοφόρους και κομματικούς φίλους.

Για να κατανοήσει κανείς το πρόβλημα που δημιουργείται στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να γνωρίζει τι γινόταν στο παρελθόν.

Τότε, αρκετοί μετακλητοί συμμετείχαν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα επί της προηγούμενης κυβέρνησης και γνώριζαν καλά τα θέματα που διαχειρίζονταν.

Ολοι σχεδόν απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Το ίδιο συνέβη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και άλλους που δεν αντικαταστάθηκαν αμέσως, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, από νέα πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μετά από εβδομάδες ή μήνες.

Επειδή δεν τίθεται θέμα παράδοσης-παραλαβής, οι νέοι γενικοί γραμματείς και οι μετακλητοί σύμβουλοί τους δεν ενημερώθηκαν από τους προκατόχους τους.

Εχουμε λοιπόν και λέμε.

Από τη μια πλευρά, τα μπάνια του λαού και οι καλοκαιρινές άδειες των μόνιμων υπαλλήλων μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις και γενικότερα την αποψίλωση κάποιων δημόσιων υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, η απομάκρυνση των μετακλητών υπαλλήλων της προηγούμενης κυβέρνησης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και γνώριζαν τα θέματα.

Και τέλος, μια επιβαρυμένη, αργή βάση δεδομένων στη ΓΓΠΣ κι αλλού που εμπεριέχει λάθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πληροφορικό σύστημα της ΓΓΠΣ χρειάζεται κάπου 9 ώρες για να βγάλει μια στήλη όλων των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει.

Φαντασθείτε πόσο καιρό χρειάζεται για να βγάλει πιο εξειδικευμένα στοιχεία από τις κάθε είδους φορολογικές δηλώσεις που σίγουρα θα ζητούν οι τεχνοκράτες των πιστωτών.

Σε αυτούς τους λόγους θα πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη.

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να μην δίνει όλα τα στοιχεία που ζητάνε οι ξένοι τεχνοκράτες σε κάποιες περιπτώσεις.

Κι αυτό για να μπορεί να εμφανίσει μόνο εκείνα που ενισχύουν την επιχειρηματολογία της όταν χρειάζεται.

Από τα ανωτέρω μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι αφενός το δημοσίευμα της Bild έχει κάποια βάση και αφετέρου ότι πιθανόν θα ακούσουμε περισσότερα για το ίδιο θέμα τις προσεχείς μέρες.

Όμως, το κυριότερο είναι άλλο.

Ενδεχομένως να χρειασθεί πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν τα τεχνοκρατικά εμπόδια και να φθάσει η χώρα σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v