Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ελλάδα έχει ήδη κυβέρνηση!

Ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει για δεύτερη φορά μέσα στο 2015 και να εκλέξει την κυβέρνηση της επιλογής του, πληρώνοντας το ανάλογο οικονομικό τίμημα. Όμως, η χώρα έχει ήδη κυβέρνηση και δεν εννοούμε την υπηρεσιακή.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο λογαριασμός των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του δημοψηφίσματος για το τεχνικό κείμενο στην αγγλική θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

Αν μάλιστα προκύψει ανάγκη για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση μέχρι τα τέλη του 2015 -κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δανειστών, κατά την άποψή μας-, ο λογαριασμός για τον προϋπολογισμό θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Για την ιστορία, τα 120 εκατ. ευρώ περίπου στα οποία εκτιμάται το συνολικό κόστος των τριών ψηφοφοριών είναι το ένα τρίτο του ποσού που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ένα μέτρο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, αλλά δεν θα μας εξέπληττε αν προσέκρουε στις αντιδράσεις των δανειστών, που είναι λογικό να ζητάνε ισοδύναμα μέτρα.

Όμως, η σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει προφανώς να αναλάβει την ευθύνη για τέτοια ισοδύναμα μέτρα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αλλά κι εκείνες που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι προβλέψιμες.

Οποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα, με όποια άλλα κόμματα κι αν συνεργαστεί για τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο υπό αυστηρή επιτήρηση.

Κι αυτό για να μπορέσει να εισπράξει τις επόμενες δόσεις του νέου δανείου και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2015 και να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις με bail in το 2016.

Ασφαλώς θα είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που θα έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής σε καθημερινή βάση, στη στελέχωση κάποιων θέσεων στο δημόσιο κ.τ.λ.

Όμως, όλες οι μεγάλες, κρίσιμες επιλογές στην οικονομία θα τυγχάνουν της έγκρισης των διεθνών ελεγκτών.

Αυτό θα συμβαίνει γιατί αυτοί ελέγχουν τη ροή του χρήματος στην ελληνική οικονομία.

Χωρίς τη ρευστότητα που είναι σαν το αίμα στον οργανισμό, λίγα πράγματα μπορεί να γίνουν από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Επομένως, η πραγματική πηγή εξουσίας στην Ελλάδα δεν θα είναι η νέα κυβέρνηση αλλά οι διεθνείς ελεγκτές.
Θα είναι η γνωστή μας τρόικα.

Κι αυτό γιατί ένα μέλος του κουαρτέτου, ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM), δεν είναι ελεγκτής.

Το ESM έχει αποδεχτεί επισήμως ότι αυτό τον ρόλο ασκεί για λογαριασμό του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για τρόικα και όχι για κουαρτέτο.

Φυσικά, τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές θα προτάξουν τα δικά τους προγράμματα πολιτικής.

Στη πραγματικότητα, θα πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα των ελληνικών κομμάτων που βγαίνουν κάθε φορά πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις με στόχο την άγραν ψήφων.

Όπως το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πριν τις εκλογές του Γενάρη.

Ηταν χρήσιμο προεκλογικά, αλλά χωρίς ρευστό δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μετεκλογικά.

Φυσικά, τα κομματικά προγράμματα έχουν τη χρησιμότητά τους γιατί έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ο μέσος Ελληνας ξεχνά σχετικά εύκολα.

Κοινώς, έχει βραχεία μνήμη.

Όμως, τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Κι αυτή δεν θα έλθει χωρίς το πράσινο φως από την τρόικα.

Αυτό εξηγεί τον τίτλο ότι η Ελλάδα έχει ήδη κυβέρνηση.

 

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v