Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mας τα λένε για το χρέος αλλά δεν ακούμε

Αυτοί που έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι στο θέμα του ελληνικού χρέους είναι αυτοί που το διακρατούν. Είναι οι ίδιοι που μας έχουν διαμηνύσει τι θα γίνει αλλά εμείς συνεχίζουμε σαν να μην καταλαβαίνουμε.

Δεν είναι μυστικό ότι αυτοί που κόβουν και ράβουν στην ευρωζώνη είναι οι Γερμανοί.

Είναι επίσης γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι στα χέρια της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της.

Συγκεκριμένα, 131 δισ. ευρώ περίπου ή 41% του συνόλου είναι στα χέρια του EFSF.

Το ESM κατέχει ελληνικό χρέος ύψους 13 δισ. ευρώ και ο ΕFSM (Κομισιόν) έχει άλλα 7,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, 52,9 δισ. ευρώ ή 17% του συνολικού χρέους είναι διακρατικά δάνεια με χώρες της ΟΝΕ από το 1ο μνημόνιο.

Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα 23,5 δισ. της ΕΚΤ και της ΕΙΒ.

Η σούμα βγάζει 227,5 δισ. ευρώ σε συνολικό χρέος ύψους 320 δισ. περίπου.

Κοινώς, το 71% του συνολικού χρέους είναι στα χέρια τους.

Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να βαρέσει κανόνι για να απαλλαγεί απ' αυτό, αλλά οι συνέπειες θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές, αν και μερικοί το αμφισβητούν.

Ως εκ τούτου, αυτό που απομένει είναι η διευθέτηση του χρέους, κάτι που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά.

Όμως, η πιο δραστική μέθοδος αναδιάρθρωσης, κοινώς η ιδέα ενός «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, έχει φύγει από το τραπέζι.

Απομένουν οι υπόλοιποι τρόποι αναδιάρθρωσης όπως τα επιτόκια, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, οι μεγαλύτεροι περίοδοι χάριτος κ.τ.λ.

Οι ελληνικές προτάσεις που στάλθηκαν τον Μάιο-Ιούνιο του 2014 στους δανειστές (μέσω ΟΔΔΗΧ;) και διέρρευσαν τότε στον Τύπο περιγράφουν τις διαφορετικές μεθόδους και τις επιπτώσεις τους στον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, φρόντισε με δηλώσεις της στα τέλη Αυγούστου να ξεκαθαρίσει την θέση της.

Ως συνήθως λίγοι στην Ελλάδα έδωσαν την πρέπουσα σημασία στις δηλώσεις της.

«... λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ESM, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους», δήλωσε η κ. Μέρκελ, βάζοντας τον πήχη για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ.

«... μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της Ε.Ε. που λένε ότι το δικό τους χρέος, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα διακρατικά δάνεια του 1ου μνημονίου από το 2020 και να πληρώνει τόκους και κεφάλαιο στα δάνεια του EFSF από το 2023.

Ουσιαστικά, η κ. Μέρκελ γνωστοποίησε με τις δηλώσεις της το βασικό κριτήριο για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου για την Ελλάδα καταγράφονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η χώρα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους.

Στη δήλωση γίνεται αναφορά στο «πνεύμα» της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 και στα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης που θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση.

[Against this background, in the context of a possible future ESM programme, and in line with the spirit of the Eurogroup statement of November 2012, the Eurogroup stands ready to consider, if necessary, possible additional measures (possible longer grace and payment periods) aiming at ensuring that gross financing needs remain at a sustainable level. These measures will be conditional upon full implementation of the measures to be agreed in a possible new programme and will be considered after the first positive completion of a review].

Με άλλα λόγια, οι δανειστές, με προεξάρχοντες τους Γερμανούς, μας έχουν πει τι θα γίνει με το χρέος μας και πώς.

Αν όμως κρίνουμε από ολόκληρη τη φιλολογία περι αναδιάρθρωσης του χρέους από ελληνικής πλευράς, κάποιοι είτε δεν τα γνωρίζουν, είτε κάνουν ότι δεν τα ξέρουν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v