Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σενάριο του comeback της Ελλάδας στις αγορές

Tην Ανοιξη του 2014, η Ελλάδα εξέπληττε πολλούς επιστρέφοντας στις αγορές δύο περίπου χρόνια μετά το PSI. Θα μπορούσε να επαναλάβει κάτι τέτοιο το 2016, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας; Οι προϋποθέσεις και οι πιθανότητες.

Αν τον Μάρτιο του 2012, που ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), ρωτούσε κανείς τους ειδικούς πόσο εφικτό ήταν να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές τον Απρίλιο του 2014, η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν αρνητική.

Όμως, η χώρα μπόρεσε να αντλήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και τη δραστική βελτίωση των μακροοικονομικών επιδόσεών της, με επιστέγασμα το πρωτογενές πλεόνασμα.

Προχθές, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2016 υπό προϋποθέσεις, π.χ. όπως η αναδιάρθρωση του χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι μια πολύ αισιόδοξη άποψη εκ πρώτης όψεως και είναι σίγουρο ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον της.

Αν η επιστροφή στις αγορές τοποθετείτο χρονικά το 2017 ή το 2018, θα συνιστούσε πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Όμως, το 2017 και το 2018 είναι πιο απόμακρα και δεν ενισχύουν το αίσθημα της αισιοδοξίας που ο κ. Τσίπρας ήθελε να περάσει στον λαό στη δύσκολη σημερινή συγκυρία.

Παρ' όλα αυτά η επιστροφή της χώρας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί τελείως, αν και θα δίναμε πιθανότητες λιγότερες από 10% σ' αυτό το ενδεχόμενο σήμερα.

Οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Εκείνες του εσωτερικού και εκείνες του εξωτερικού.

Οσον αφορά στις προϋποθέσεις του εσωτερικού, αυτές συνίστανται στις εξής: (σύμφωνα με τους επαΐοντες)

Πρώτον, την πολύ σκληρή εφαρμογή του 3ου μνημονίου με καλύτερες του αναμενομένου δημοσιονομικές επιδόσεις.

Επίσης, μικρότερη ύφεση το 2015 και ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2016. Αυτό απαιτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σχεδόν άρση των capital controls το δεύτερο μισό του 2016.

Δεύτερον, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με έμφαση στο πλαφόν για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, ή χαμηλότερα αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Τρίτον, πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη.

Oσον αφορά στις προϋποθέσεις που άπτονται του εξωτερικού περιβάλλοντος, αυτές είναι οι κάτωθι:

Πρώτον, να συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων και να συμπεριλάβει σ' αυτό την Ελλάδα.

Μ' αυτό τον τρόπο, το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπεριφέρειας θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, παρά μια πιθανή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed.

Δεύτερον, η οικονομία της ευρωζώνης και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τα όποια εμπόδια.

Αν συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού τότε η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές, αντλώντας κεφάλαια με λογικά επιτόκια.

Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Η αυτοψία θα δείξει.

Κατά την άποψή μας, οι πιθανότητες είναι λιγότερες από 10% σ' αυτή τη φάση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v