Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάννα εξ ουρανού για την Ελλάδα;

Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει πιθανόν σε στρατιωτική κλιμάκωση. Όμως, η ένταση θα έχει συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ελλάδα.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροπλάνα χθες ενέτεινε τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική εμπλοκή.

Το γεγονός ότι επικεφαλής των δύο χωρών, δηλαδή ο κ. Ερντογάν και ο κ. Πούτιν, είναι δύο ηγέτες με ισχυρές προσωπικότητες, περιπλέκει τα πράγματα.

Όμως, οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Φυσικά, τα πράγματα θα απλοποιηθούν αν οι Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική υπαγορεύει ότι η Ρωσία θα κάνει κάτι για να ανταποδώσει το χτύπημα και είναι πιθανό να επιλέξει τον οικονομικό τομέα.

Ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους υποψήφιους, από τη στιγμή που κάπου 4 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται τη γείτονα.

Θα μπορούσε να είναι επίσης ο κλάδος των τροφίμων, με επέκταση του εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα, π.χ. αγροτικά, κατά τα πρότυπα εκείνου που επιβλήθηκε στις χώρες-μέλη της ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις τους μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Όμως, ο τουρισμός ξεχωρίζει.

Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ακύρωσαν τις διακοπές τους στην Αίγυπτο, μετά την ανατίναξη του αεροπλάνου που μετέφερε Ρώσους τουρίστες στο Σινά.

Μάλιστα, τουρ οπερέιτορ φέρονται να απευθύνθηκαν σε Ελληνες ξενοδόχους, π.χ. στην Κρήτη, για να υποδεχθούν αρκετούς απ' αυτούς, αλλά πρόσφεραν πολύ χαμηλή all inclusive τιμή και οι ξενοδόχοι δεν δέχθηκαν.

Αν λοιπόν δοθεί το σύνθημα να μην πάνε οι Ρώσοι διακοπές στην Τουρκία το 2016, ένα σημαντικό κομμάτι από τα 4 εκατομμύρια δεν θα πάνε πάλι εκεί και θα στραφούν αλλού.

Η Ελλάδα θα είναι λογικά μία από τις φυσιολογικές επιλογές τους, μετά το τραγικό συμβάν πάνω από το Σινά.

Ακόμη και 300.000 χιλιάδες από αυτούς να έλθουν στην Ελλάδα, είναι όφελος.

Μ' αυτό τον τρόπο θα αντιστραφεί η φετινή πολύ έντονη πτώση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, που ξεπέρασε το 60% σε ετήσια βάση στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Σημειωτέον, η μείωση των αφίξεων ήταν συγκριτικά πολύ μικρότερη στην Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα το 2015.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες που πάνε εκεί δαπανούν περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν σε σύγκριση με αυτούς που έρχονται εδώ.

Θεωρητικά, λοιπόν, τα οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικά, αν ένα μέρος από τους Ρώσους τουρίστες που θα πήγαιναν Τουρκία έρχονταν στην Ελλάδα.

Όμως, οι ιθύνοντες εξηγούν ότι θα ήταν καλύτερα να μη φανεί πως η Ελλάδα κινείται για να επωφεληθεί από τα προβλήματα της Τουρκίας στον τουρισμό.

Ο λόγος;

Η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να καταφύγει σε ανορθόδοξες πρακτικές, αν αισθανθεί ότι αξίζει τον κόπο, τονίζουν οι επαΐοντες, υπαινισσόμενοι πυρκαγιές κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επιδείνωση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v