Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ίδιο λάθος θεατές!

Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Καμμένου περί ενδεχόμενων εκλογών, αν οι απαιτήσεις των δανειστών κριθούν παράλογες, δείχνει ότι μερικοί δεν διδάσκονται από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τον υπουργό Αμυνας κ. Καμμένο και τις θέσεις που εκφράζει σε διάφορα θέματα.

Όμως, άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά από παλιά συμφωνούν ότι είναι έξυπνος πολιτικός και συνεργάσιμος, όταν το συμφέρον του το απαιτεί.

Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι οι δηλώσεις του κ. Καμμένου στη «Real News» έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους συνεννόηση με την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο.

Κι όλα αυτά παρότι άλλα στελέχη της τελευταίας εμφανίστηκαν να αποκλείουν τις εκλογές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι «αν υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις, που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για τέσσερα χρόνια».

Αναμφισβήτητα, η δήλωση του κ. Καμμένου είχε πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό, π.χ. βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και άλλων κομμάτων, όσο και στο εξωτερικό, π.χ. δανειστές.

Δεν γνωρίζουμε τι απήχηση μπορεί να έχει η δήλωση στο εσωτερικό. Όμως, μπορούμε να εικάσουμε τι επίπτωση θα έχει στο εξωτερικό με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών.

Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει εν δυνάμει ξένος επενδυτής ή άλλος που συνεχίζει να κάνει δουλειές με τη χώρα που θα ενθουσιαστεί μαθαίνοντας την ανωτέρω δήλωση.

Κι αυτό γιατί όλοι αυτοί μισούν την πολιτική αβεβαιότητα. Η ρήση πως η κακή βεβαιότητα είναι καλύτερη από την αβεβαιότητα τα λέει όλα.

Πόσοι περισσότεροι ξένοι ενδιαφερόμενοι θα δεχθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ κ.τ.λ. και πώς θα επηρεαστεί το τίμημα όσων θα υποβάλουν τελικά, αν εδώ πάμε ξανά σε εκλογές;

Μάλλον αρνητική θα πρέπει να είναι η απάντηση.

Το ίδιο ισχύει για την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών και επιχειρηματιών που θα πάρουν τη δήλωση του υπουργού Αμυνας στα σοβαρά.

Κοινώς, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την οικονομία, αν η συζήτηση εδραιωθεί.

Όμως, η εμπειρία διδάσκει πως ούτε το αυτί των δανειστών θα ιδρώσει με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, υπό την έννοια πως θα κάνουν πίσω από τις θέσεις τους.

Τόσο γιατί έχουν τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως το πρόγραμμα θα τηρηθεί, όσο και γιατί γνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση που μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν.

Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση Σαμαρά επικαλείτο συχνά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τον ερχομό του Τσίπρα στην εξουσία μέσω εκλογών, για να πετύχει καλύτερους όρους, χωρίς επιτυχία.

Κι αυτό γιατί οι δανειστές δεν νοιάζονταν ποιος είναι στην εξουσία αλλά ποιος εφαρμόζει καλύτερα το οικονομικό πρόγραμμα.

Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί, θα έλθει κάποια άλλη. Κι αν δεν μπορεί κι η άλλη, θα έλθει η επόμενη. Κάπως έτσι.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι τώρα πλέον έχει μπει στη μέση το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οπότε έχει αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.

Θεωρητικά, ίσως. Πρακτικά, όχι, γιατί θα προτιμήσουν να δώσουν κάποια λεφτά για τη μεταναστευτική κρίση παρά να δεχθούν να κάνουν υποχωρήσεις σε καίρια θέματα των διαπραγματεύσεων.

Επομένως, οι δηλώσεις Καμμένου περί εκλογών δεν βοηθούν ούτε το οικονομικό κλίμα.

Ούτε ασφαλώς θα κάνουν τους δανειστές να μαλακώσουν τις απαιτήσεις τους, από τη στιγμή που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Απλά, επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v