Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «παρτάκηδες» δεν έχουν συνήθως καλό τέλος!

Η αναδιανομή μιας πίτας που συρρικνώνεται είναι δύσκολη υπόθεση. Αν μάλιστα κάθε ομάδα κοιτάζει μόνο την πάρτη της, αδιαφορώντας για το σύνολο, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Η χθεσινή βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αύξησης του πολιτικού ρίσκου και της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην αξιολόγηση.

Η επίκληση των εκλογών από τον κ. Καμμένο ήταν φυσικό να μην περάσει απαρατήρητη από την αγορά και να λειτουργήσει αρνητικά, όπως επισημάναμε χθες.

Ηλθε να προστεθεί στις υποψίες περί καθυστέρησης στην αξιολόγηση, που επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά αργότερα από διαρροές υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ περί μη κοστολόγησης της πρότασης για το ασφαλιστικό και μη υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2016.

Συνήθως, οι αγορές ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί ανεβαίνουν, ή υποχωρούν, ή εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις.

Όμως, η χθεσινή βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά από μία περίοδο παρατεταμένης πτώσης από τις αρχές του 2016 μπορεί να αποδειχθεί δομική.

Κοινώς, να σηματοδοτεί κάτι παραπάνω από μια απλή, μεγάλη ημερήσια πτώση της αγοράς στο πλαίσιο μιας καθοδικής τάσης.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι άσχετο με την ενίσχυση της αντίληψης ότι υπάρχει ένδεια ικανών στελεχών στην κυβέρνηση, που να μπορούν και να θέλουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Ούτε μπορεί να είναι άσχετο με την εικόνα που δίνει η ελληνική κοινωνία, ότι κάθε οργανωμένη ομάδα κοιτάζει το στενό συντεχνιακό συμφέρον της.

Αυτό ισχύει για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους δικαστές και άλλους.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως υπάρχει σύμπνοια μεταξύ διαφορετικών ομάδων αυτή τη φορά, παρότι τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά.

Αυτό θα πρέπει να αποδοθεί μάλλον σε άγνοια αφού δεν υπάρχει πλεόνασμα να διανεμηθεί σ' αυτές τις ομάδες και να μη θιγούν οι υπόλοιποι.

Είναι επίσης απόδειξη του λανθασμένου τρόπου και χρόνου που επέλεξε η κυβέρνηση για να προωθήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Είναι π.χ. γνωστό ότι οι αγρότες δεν έχουν δουλειά και περνούν πολύ χρόνο στα καφενεία το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Επομένως, το καλύτερο τάιμινγκ για να περνούσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο από τη Βουλή με τα λιγότερα μπλόκα στους δρόμους ήταν είτε πριν, είτε μετά το ανωτέρω δίμηνο.

Άλλες ομάδες διαπιστώνουν πως θα θιγούν πιθανόν, π.χ. με την επιβολή πλαφόν στις υψηλές και πολλαπλές κύριες συντάξεις, και εναντιώνονται κι αυτές.

Σ' αυτή την κατηγορία θα τοποθετούσαμε τους δικαστές, που έβγαλαν χθες ανακοίνωση εναντίον του μνημονίου (!).

Αν θυμόμαστε καλά, οι μισθοί των δικαστών έχουν αποκατασταθεί στα προ μνημονίου επίπεδα, μετά την απόφαση του μισθοδικείου στο οποίο συμμετέχουν.

Μάλιστα, έχουν εισπράξει χρήματα αναδρομικά.

Αλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης δεν θέλουν να πληρώνουν εισφορές ανάλογα με το εισόδημά τους όπως οι μισθωτοί.

Κοινώς, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει σηκώσει το δικό της μπαϊράκι, σε μια προσπάθεια να κερδίσει ή να χάσει λιγότερα από τα μέτρα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Αν όμως αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη χειρότερο για όλους αφού θα χάσουν περισσότερα.

Οσο αυτό δεν συνειδητοποιείται, τόσο οι αγορές θα πιέζονται και θα πιέζουν για επιπρόσθετα μέτρα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v