Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tσακαλώτος, Χουλιαράκης τη βγήκαν από τα... αριστερά

Το κράτος δεν εισπράττει φόρους 300 εκατ. ευρώ και άνω λόγω της έκπτωσης στο ΦΠΑ που απολαμβάνουν μερικά νησιά του Αιγαίου. Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν την κατάργησή της. Θα περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει το ίδιο.

Στη αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι πόλεις-κράτη και ήταν λογικό να μην εφαρμόζουν όλες τους ίδιους κανόνες.

Όμως, η σύγχρονη Ελλάδα είναι ενιαίο κράτος και όχι Ομοσπονδία περιοχών, για να έχει καθεμία τους δικούς της συντελεστές ΦΠΑ.

Αρκετοί από εκείνους, π.χ. βουλευτές, που αντιτίθενται στην κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο επικαλούνται το επιχείρημα περί νησιωτικότητας.

Όμως, η νησιωτικότητα δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ.

Όπως έχουμε τονίσει ξανά στο παρελθόν, δεν είναι λογικό, εν έτει 2016, τα Επτάνησα, οι Σποράδες, η Κρήτη και η Εύβοια να πληρώνουν τους ίδιους συντελεστές ΦΠΑ με την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλα νησιά στις Κυκλάδες ή κοντά στην Αθήνα, όπως η Τζια, να απολαμβάνουν 30% χαμηλότερους συντελεστές.

Θα περιμέναμε ο αρχηγός της ΝΔ κ. Μητσοτάκης, ως άτομο φιλελεύθερων πεποιθήσεων, να είναι υπέρ αυτής της άποψης και όχι υπέρ της πιο βολικής.

Επίσης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο που επιβάλλει την κατάργηση της έκπτωσης στο ΦΠΑ σε 9 επιπλέον νησιά δεν θα έπρεπε να έχουν το θράσος να βγουν δυο-τρεις μέρες μετά και να δηλώσουν αντίθετοι, φοβούμενοι προφανώς τις αντιδράσεις από τους ντόπιους.

Για να μην αναφερθούμε στον πονηρό πολιτικό αρχηγό και υπουργό που χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον νόμο που ο ίδιος υπερψήφισε πριν λίγες μέρες. Ο άνθρωπος προφανώς πιστεύει ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που θα πεισθούν από τις ρητορικές ακροβασίες του και ο ίδιος θα διατηρήσει την καρέκλα του.

Αναμφισβήτητα, η επιβάρυνση για τους κατοίκους των 9 νησιών θα ήταν σημαντική από την αύξηση του ΦΠΑ.

Δικαιολογημένα λοιπόν διαμαρτύρονται. Και εμείς το ίδιο θα κάναμε αν ήμασταν στις θέσεις τους. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο.

Ορισμένοι τονίζουν ότι η μείωση του ΦΠΑ αποσκοπούσε στην αντιστάθμιση του αυξημένου μεταφορικού κόστους των προϊόντων.

Επίσης, επικαλούνται την εποχικότητα της απασχόλησης και τις ελλείψεις σε νοσοκομειακή περίθαλψη κ.τ.λ.
Δεν θα διαφωνήσουμε, ιδίως στο ζήτημα της νοσοκομειακής περίθαλψης κ.τ.λ., που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Όμως, αυτό είναι ευκολότερο να γίνει αν μπει στην άκρη ένα μικρό μέρος από τα αυξημένα έσοδα λόγω της ευθυγράμμισης των συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά με την υπόλοιπη χώρα.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης υποστήριξαν την κατάργηση της έκπτωσης και τάχθηκαν υπέρ των στοχευμένων παρεμβάσεων για να στηριχθούν τα νησιά κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι προτιμά αυτού του είδους τη στοχευμένη βοήθεια από την ενίσχυση των νησιών μέσω του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο ίδιος έκανε σύγκριση μεταξύ των ελληνικών νησιών που απολαμβάνουν της έκπτωσης στους συντελεστές ΦΠΑ και έχουν μεγάλα έσοδα λόγω τουρισμού από την μια πλευρά και εκείνων των προορισμών που βρίσκονται πάνω στα βουνά και έχουν λίγα έσοδα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Τσακαλώτος έθεσε εμμέσως θέμα επιχορήγησης κάποιων πλουσίων νησιών από φτωχότερα (όπως αυτά του Ιονίου).

Μ' αυτά και μ' αυτά φθάσαμε στο σημείο, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης να υπερασπίζονται τις σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περί κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ σε κάποια νησιά.

Είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη ως τώρα.

 

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v