Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης!

H ημέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι business as usual. Oι ηγέτες της ΕΕ, τα θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη καλούνται να αποφασίσουν προς τα πού θέλουν να πάνε και να αναγνωρίσουν τις συνέπειες της επιλογής τους.

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Όμως, υπήρχε η αίσθηση ότι η πλειοψηφία θα επέλεγε την παραμονή της χώρας (Bremain) στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όλα όσα προηγήθηκαν στη Βρετανία και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Αναμφίβολα, η επικράτηση του Bremain προκαλεί ανακούφιση, αφού οι συνέπειες του Brexit θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και αρνητικές για τη Βρετανία -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα-, τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όμως, θα είναι λάθος για τους ηγέτες της ΕΕ, που συναντιούνται την άλλη εβδομάδα για να αποτιμήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να θεωρήσουν ότι όλα είναι καλά, αφού αποτράπηκαν τα χειρότερα, και να μείνουν στις δηλώσεις ότι έλαβαν το μήνυμα.

Δυστυχώς, όσα διαμείφθηκαν στη Βρετανία και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στη Γηραιά Ηπειρο δείχνουν ότι η ΕΕ δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής όσο στο παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι οπαδοί της παραμονής στη Βρετανία χρησιμοποίησαν το επιχείρημα του φόβου, π.χ. για τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου, προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Bremain.

Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να κολακεύει τους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όμως, το μεγάλο δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα είναι το εξής:

Θα πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πιθανόν με τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ στην προμετωπίδα, ή να επιβραδυνθεί η διαδικασία και να γίνει περισσότερο σεβαστή η εθνική ιδιαιτερότητα με έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας;

Η απάντηση στο ανωτέρω δίλημμα ίσως καθορίσει το μέλλον της ΕΕ.

Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας κ. Τουσκ αλλά και τις θέσεις των κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η πιο πιθανή επιλογή θα είναι η δεύτερη.

Ο λόγος είναι απλός, κατά την άποψή μας.

Την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος, η ΕΕ θα βρεθεί να γλείφει τις πληγές της, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το λιγότερο λοιπόν που θα ήθελαν οι ηγέτες της ΕΕ είναι να τις ξύσουν, κάνοντας το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Ηδη, η διαδικασία έχει δεχθεί πλήγμα σε κάποιες χώρες του σκληρού πυρήνα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ολλανδοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα στις 6 Απριλίου τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Αν λοιπόν οι ηγέτες της ΕΕ επιλέξουν την ταχεία εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως επιθυμούν οι φεντεραλιστές, και δεν λάβουν υπόψη τα μηνύματα από τη Βρετανία κι άλλες χώρες, η δυσφορία θα αυξηθεί.

Σ' αυτή την περίπτωση, oι ευρωσκεπτικιστές θα κερδίσουν περισσότερο έδαφος, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ αργά ή γρήγορα.

Όμως, αυτές είναι στρατηγικές αποφάσεις και ανήκουν στους ηγέτες της ΕΕ.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v