Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O αυτόματος πιλότος δημιουργεί αισιοδοξία

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης ενώ η αντιπολίτευση βλέπει να πηγαίνει στα βράχια. Κάποιοι άλλοι στον κόσμο των private equities έχουν άλλη άποψη.

Πολλά έχουν γραφτεί για την αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και τη βελτίωση της επίδοσης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο μετά την αναθεώρηση των στοιχείων.

Φυσικά, η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι η μοναδική στην Ευρωζώνη που παρέμεινε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Τα νούμερα δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία ότι η ύφεση μπορεί να είναι ήπια στη χειρότερη των περιπτώσεων για ολόκληρη την χρονιά, ενώ δεν αποκλείεται η οικονομία να βρεθεί οριακά σε θετικό έδαφος.

Εχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς βλέπουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας άτομα που δουλεύουν για μεγάλα ξένα private equity funds και δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Φυσικά, δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα από την ίδια οπτική γωνία. Δεν εκπλήσσει λοιπόν που υπάρχουν διαφορές απόψεων.

Υπάρχουν λοιπόν οι πεσιμιστές ανάμεσά τους, που δεν βλέπουν φως.

Όταν τους ζητάς να εξηγήσουν τη θέση τους, εμπλέκουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, την κατάσταση στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ιταλία και το Brexit.

Επιπλέον, δεν έχουν πεισθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο κατά κόρον και θεωρούν ότι σε κάποιο σημείο θα υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές, που θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit.

Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αξία και αξίζουν να προσεχθούν.

Γι' αυτό τον λόγο οι απαισιόδοξοι θα ήταν διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο της εμπλοκής σε αναδιάρθρωση ή εξαγορά ελληνικών εταιρειών, καταβάλλοντας χαμηλό τίμημα.

Εκτός από τους πεσιμιστές υπάρχουν επίσης οι πιο αισιόδοξοι. Δεν είναι ίσως ο κατάλληλος όρος αλλά δεν μπορούμε να σκεφθούμε κάποιον άλλο.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, η ελληνική οικονομία πηγαίνει από μόνη της, κάτι σαν να είναι σε αυτόματο πιλότο.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτό το γεγονός είναι θετικό και οδηγεί σε μια ομαλοποίηση των συνθηκών και της οικονομικής κατάστασης, που δικαιολογεί κάποια αισιοδοξία.

Πολύ απλά, συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε ένα χρόνο πριν και βρίσκουν τη σημερινή πολύ καλύτερη.

Κι αυτοί προβληματίζονται από την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης και την έφεση των πολιτικών της να ενεργούν με καθυστέρηση και σπασμωδικά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Η γερμανική οικονομική πολιτική δεν τους ενθουσιάζει αλλά αντίθετα τη θεωρούν μέρος του προβλήματος στην ευρωζώνη.

Οι πιο αισιόδοξοι δικαιολογούν τη στάση τους λέγοντας ότι αρκετοί εγχώριοι επιχειρηματίες έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και δεν προβάλλουν υψηλές απαιτήσεις στις συζητήσεις με τα funds, όπως έκαναν ένα χρόνο πριν.

Ποιοι έχουν δίκαιο;

Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v