Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποδόση που σπάει στα δύο

Μερικά πράγματα είναι πιο απλά απ' όσο τα κάνουμε να είναι ή να φαίνονται. Η ιστορία με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι ενδεικτική της ελαφρότητας που μας χαρακτηρίζει ως λαό.

Η τύχη της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχει γίνει αντικείμενο ευρείας συζήτησης και πολιτικών διαξιφισμών.

Όμως, μια προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του Eurogroup της 24ης Μαΐου λύνει κάποιες απορίες και δίνει απαντήσεις.

Παραθέτουμε  λοιπόν παρακάτω το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης:  

«Η δεύτερη δόση του προγράμματος ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ και θα δοθεί στην Ελλάδα σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ.), ώστε να καλύψει ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους αλλά και να επιτρέψει την αρχική κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών ως μέσου για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας (σ.σ. ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου).

Οι επόμενες δόσεις που θα καταβληθούν για την κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών και την κάλυψη περαιτέρω υποχρεώσεων για το χρέος θα καταβληθούν μετά το καλοκαίρι.

Οι δόσεις για την εκκαθάριση οφειλών θα είναι υπό την αίρεση αναφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της εκκαθάρισης.

Οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στην εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, στη ΓΓΔΕ, στον ενεργειακό κλάδο.

Tα ορόσημα θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επαληθευτούν από το EWG και το ESM».  

Ουσιαστικά η ανακοίνωση μιλά για δόσεις μετά το καλοκαίρι εκ των οποίων κάποιες θα καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και κάποιες άλλες την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι δόσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου συνδέονται με τη θετική αναφορά των θεσμών για την εκκαθάριση των παλαιότερων χρεών.

Αντίθετα, οι δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.

Ολοι σχεδόν συμφωνούν ότι η ελληνική πλευρά θα χρειασθεί χρόνο για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Επομένως η εκταμίευση του ποσού της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που συνδέεται με αυτά θα καθυστερήσει λογικά.

 Όμως, η ελληνική πλευρά ίσως ικανοποιεί το κριτήριο της εκκαθάρισης των παλαιότερων καθυστερούμενων οφειλών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι έχει συμφωνηθεί όπως η ελληνική πλευρά ενημερώνει σε μηνιαία βάση τους θεσμούς για την εκκαθάριση των «καθαρών ληξιπρόθεσμων».

Η εκκαθάριση των καθαρών αντί των μικτών ληξιπρόθεσμων θα επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δάνεια του ESM για να αποπληρώσει παλαιές οφειλές αντί για νέες που συσσωρεύονται, αναφέρει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι θεσμοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση ενός ποσού που μπορεί να ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ αλλά όχι για το υπόλοιπο 1,1 δισ. από τα 2,8 δισ. ευρώ.

Κοντολογίς, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Η χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει ολόκληρη την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Όμως, θα μπορέσει να λάβει ένα μέρος του ποσού, στο μέτρο που προχωρά ικανοποιητικά η εκκαθάριση των παλαιών ληξιπρόθεσμων, ώστε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενισχύοντας τις πιθανότητες εξόδου της οικονομίας από την ύφεση το 2ο εξάμηνο.

Κάτι τέτοιο συμβαδίζει με την επιθυμία των δανειστών να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της και να μη χρειάζεται νέα χρηματοδότηση από αυτούς.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει την ανωτέρω ροή των πραγμάτων; Κάποιες κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε θέματα μεγάλης σημασίας για τους πιστωτές, π.χ. η ΕΛΣΤΑΤ, που θα εκλαμβάνονταν ως εχθρικές από τους τελευταίους.

Όμως, οι πρόσφατες δηλώσεις Χουλιαράκη δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v