Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπει το στόρι από την Ελλάδα

Στάση αναμονής φαίνεται πως υιοθετούν αρκετοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση κυριαρχεί, καθώς όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Αν ήταν να εξαγάγουμε κάποιο συμπέρασμα από το ετήσιο roadshow που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, αυτό θα ήταν το κάτωθι, με βάση την εμπειρία κάποιων συμμετεχόντων.

Σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για ελληνικές μετοχές είναι μεν μεγαλύτερο από πέρυσι αλλά παραμένει χαμηλό και χαλαρό.

Φυσικά, υπήρχε μια εξειδίκευση κατά περίπτωση, όμως το συμπέρασμα είναι αυτό.

Η εικόνα συμπληρώνεται από την αγορά ομολόγων, που δεν πάει καλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 8,4%, εμφανίζοντας κάποιες διακυμάνσεις.

Επιπλέον, το ασφάλιστρο κινδύνου παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό είναι κοντά στις 850 μονάδες βάσης ή 8,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η διαφορά απόδοσης δεν απέχει πολύ, μόλις 20 μονάδες βάσης, από το τοπικό υψηλό στο οποίο βρέθηκε λόγω Brexit, αλλά απέχει αρκετά από τις 1.120 μονάδες βάσης ή 11,2 ποσοστιαίες μονάδες του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αναμφίβολα, οι μετοχές και τα ομόλογα δεν συνιστούν σημαντικό κομμάτι του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να επηρεάζουν την κατανάλωση όπως αλλού.

Επηρεάζουν όμως την ψυχολογία και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος.

Τα ακίνητα και οι καταθέσεις είναι οι δύο κυριότερες μορφές πλούτου στην Ελλάδα και τα μεν πρώτα δέχονται φοροεπίθεση τα τελευταία χρόνια ενώ στις καταθέσεις έχει μπει συνέταιρος η εφορία.

Στην πρόσφατη μελέτη της Allianz για τον παγκόσμιο πλούτο, οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 66% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα.

Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο ή παραπάνω όταν συγκριθεί με άλλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Ακόμη κι η Ιταλία είχε ποσοστό 35% περίπου στην ίδια μελέτη.

Η διστακτικότητα και η στάση αναμονής των ξένων θεσμικών απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δικαιολογούνται.

Αρκετοί έχουν καεί στο παρελθόν, αγοράζοντας ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Δεν θέλουν λοιπόν να ξανακαούν αλλά κατανοούν ότι μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά, αν τα πράγματα πάνε καλά.

Φυσικά, οι περισσότεροι δεν εξετάζουν καν αυτό το ενδεχόμενο, σε αυτή τη φάση. Ολοι έχουν νωπές μνήμες από τα γεγονότα στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εμφανίζονται λοιπόν να είναι δύσπιστοι απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος, η πορεία των δημοσιονομικών και της οικονομίας και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις πριν τοποθετηθούν.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθούν πλέον οι πολιτικές εξελίξεις.

Το γεγονός ότι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΠ και του Ελληνικού, έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες δεν είναι τυχαίο, όπως επισημάναμε χθες.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν βάλει το χεράκι τους, προβαίνοντας σε δηλώσεις και ενέργειες που αφαίρεσαν τη θετική αύρα.

Αν και οι εν δυνάμει ξένοι θεσμικοί είναι πλέον κάθε καρυδιάς καρύδι, π.χ. funds αναδυόμενων αγορών, ευρωπαϊκά funds κ.τ.λ. λόγω της κατηγοριοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου με διαφορετικό προφίλ, οι καταλύτες είναι λίγο πολύ οι ίδιοι.

Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ουσιαστική πρόοδος στη 2η αξιολόγηση, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και πολιτική σταθερότητα.

Μια συμφωνία για την ανακούφιση του χρέους θα είχε σημαντικό αντίκρισμα, όπως επίσης η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ (QE).

Πόσο εφικτά είναι όλα αυτά θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Μέχρι τότε, οι ξένοι θεσμικοί θα κρατούν πιθανόν μικρό καλάθι.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v