Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Deutsche Bank και οι μνήμες της Lehman Brothers

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε τον Φεβρουάριο πως δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank, όμως οι επενδυτές και το ΔΝΤ δεν συμφωνούν μαζί του. Η γερμανική τράπεζα δεν είναι Lehman Brothers, όμως είναι δυνητική βόμβα.

H Deutsche Bank ιδρύθηκε το 1870, δηλαδή ένα χρόνο πριν τη Γερμανική Αυτοκρατορία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει αυτόνομη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η μετοχή της έχασε χθες 7,5%, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς στο 52%, σηματοδοτώντας νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Τι ειρωνεία για μια τράπεζα της οποίας ο τότε διευθύνων σύμβουλος Τζόζεφ Ακερμαν είχε δηλώσει το 2009 πως είχε αρκετά κεφάλαια για να επιζήσει τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση από το 1929.

Το 2012, αποκαλύφθηκε πως η τράπεζα έκρυβε ζημίες ύψους 12 δισ. ευρώ από τις συναλλαγές σε παράγωγα και το 2013 προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Όμως, οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2014 να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον, ενώ μερικούς μήνες αργότερα εξέπληξε όλους «σηκώνοντας» 8 δισ. ευρώ από την αγορά.

Σκοπός του τότε διευθύνοντα συμβούλου ήταν να εξαγοράσει άλλες τράπεζες φθηνά.

Όμως, το σχέδιο απέτυχε.

Τον Απρίλιο του 2015, επιβλήθηκε πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων στην Deutsche Bank για χειραγώγηση του LIBOR και κατέγραψε ζημίες 6,8 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά.

Ηταν η πρώτη φορά που η τράπεζα κατέγραψε ζημίες από το 2008.

Όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Η Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με κάπου 7.000 μηνύσεις και αγωγές.

Πρόσφατα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε πως ζητά 14 δισ. δολάρια αποζημίωση για πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων δανείων (subprime) υπό τη μορφή τίτλων.

Η τράπεζα έχει βάλει στην άκρη 5,5 δισ. ευρώ για να πληρώσει νομικά κόστη.

Η ίδια ελπίζει πως θα υπάρξει συμβιβασμός με το αμερικανικό Δημόσιο κοντά στα 2,5-3,5 δισ. δολάρια, όπως συνέβη με άλλες τράπεζες, ώστε να της μείνουν λεφτά για άλλες υποθέσεις.

Οι επενδυτές δεν δείχνουν να πείθονται, προβλέποντας πως η Deutsche Bank θα χρειασθεί νέα κεφάλαια αργά ή γρήγορα.

Όμως, η νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα προβλέπει το «κούρεμα» των μετόχων και των ομολογιούχων, αν η Γερμανία βάλει λεφτά.

Είναι κάτι που η καγκελάριος κ. Μέρκελ θα ήθελε να αποφύγει πριν τις εκλογές του 2017.

Η διοίκηση της τράπεζας θέλει να βρει λύση χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πουλά διάφορα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου όπως η PostBank στη Γερμανία, ο ασφαλιστικός βραχίονας στη Βρετανία κ.τ.λ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο όμιλος διαπιστώνει ότι τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ πληγώνουν την κερδοφορία της λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, που λειτουργεί με μικρά επιτοκιακά περιθώρια.

Ακόμη, η Fed «κόβει» την αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank από τα stress tests μαζί με την ισπανική Santander.

Σαν αν μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση της τράπεζας αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει κάποιο αντίβαρο σ' ένα σημαντικό περιορισμό του τομέα επενδυτικής τραπεζικής όπως άλλες τράπεζες, π.χ. η UBS με τον τομέα διαχείρισης πλούτου.

Αναμφισβήτητα, η Deutsche Bank είναι πολύ καλύτερα κεφαλαιακά ενισχυμένη σε σύγκριση με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers πριν καταρρεύσει.

Όμως, έχει πολύ υψηλό βαθμό μόχλευσης (ενεργητικό διά ίδια κεφάλαια), κοντά στο 40.

Οι ειδήμονες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της γερμανικής τράπεζας είναι μικρός.

Όμως, οι συνέπειες ενός ατυχήματος της Deutsche Bank θα μπορούσαν να είναι οδυνηρές για τη Γερμανία, τις χώρες της Ευρωζώνης, το ευρώ και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Κι αυτό γιατί θα υπάρξει ντόμινο λόγω της σύνδεσης άλλων τραπεζών με την Deutsche Bank.

Τον περασμένο Μάιο, η τράπεζα αποκάλυψε πως η ονομαστική αξία των παραγώγων στα βιβλία της είναι 52 τρισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει πως κινδυνεύει να χάσει 1 τρισ. ευρώ κ.τ.λ. αφού έχει αντισυμβαλλόμενους.

Όμως, δείχνει πόσο ευάλωτη και πόσο επικίνδυνη ταυτόχρονα για το σύστημα είναι η Deutsche Bank.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v