Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ και το τρίγωνο της φωτιάς

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανα τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, στελεχών του ΔΝΤ και ανώνυμων αξιωματούχων της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, χωρίς να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Όμως, το τρίγωνο-φωτιά κρύβει μια αλήθεια.

Η ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου ήταν σαφής και ερμηνεύθηκε από πολλούς εκείνη την περίοδο ως υποχώρηση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αρμόδια στελέχη του ΔΝΤ εξέφρασαν την πρόθεση να προτείνουν στο ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος πριν το τέλος του 2016.

Η έγκριση θα βασίζεται σε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που θα λαμβάνει υπόψη τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν σ' εκείνο το Eurogroup, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εκτέλεσης του προγράμματος.

Επομένως, οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πριν το τέλος του 2016 έχουν βάση.

Όμως, ο Πολ Τόμσεν εμφανίσθηκε να λέει σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη Real News, πως «το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα... η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι».

Κοινώς, για να προτείνει ο κ. Τόμσεν και οι συν' αυτώ στο ΔΣ του ΔΝΤ νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα, η Ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανία, θα πρέπει να δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθότι το ΔΝΤ εκτιμά πως τώρα δεν είναι.

Όμως, οι Γερμανοί πολιτικοί, όπως η κ. Μέρκελ, που έχουν εκλογές σ' ένα χρόνο από σήμερα, δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας.

Πολύ περισσότερο όταν χάνουν έδαφος, π.χ. οι χριστιανοδημοκράτες, προς όφελος του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Με άλλα λόγια, επειδή επιδιώκουν την επανεκλογή τους -η κ. Μέρκελ αναμένεται να πει το ναι σε κάποια στιγμή-, δεν είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ισως μάλιστα η παράταση πάρει περισσότερο χρόνο, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο από ποια κόμματα θα απαρτίζεται η επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία και το κόμμα των φιλελεύθερων που κρατούν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή το 2017, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις.

Τα ανωτέρω δεδομένα εξηγούν τη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Bloomberg, σύμφωνα με τον οποίο το ΔΝΤ «μπορεί να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές».

Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΔΝΤ δεν θέλουν να έχουν σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον να συμμετέχουν με χρηματοδότηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα δείχνουν ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες στο τρίγωνο Ουάσινγκτον-Βερολίνου-Βρυξελλών για αναβολή κάποιων σημαντικών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος σε συνάρτηση με τη νέα ανάλυση διαχειρισιμότητας για μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αυτό σημαίνει πως η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πιθανόν μεν αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες για την ελάφρυνση του χρέους που θέλει η Ελλάδα και ζητά το ΔΝΤ.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v