Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Τόμσεν τράβηξε τη γραμμή του ΔΝΤ!

Οι θέσεις του ΔΝΤ που εξέφρασαν οι κ.κ. Τόμσεν και Ομπστφελντ στο άρθρο τους είναι γνωστές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά η δημοσιοποίησή τους προκάλεσε ένταση. Όμως, ο σκοπός ήταν άλλος.

Γιατί ο Τόμσεν τράβηξε τη γραμμή του ΔΝΤ!
Επειδή επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι δεν πιστεύουμε πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, θα θέλαμε να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας με βάση τα νέα δεδομένα και ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ την Παρασκευή.

Πλέον, εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών έχουν ανέβει στο 40%, αλλά εξακολουθούμε να δίνουμε περισσότερες, 60%, στο να μη γίνουν σ’ αυτή την φάση.

Αλλωστε, η κυβέρνηση δείχνει, ψηφίζοντας τα προαπαιτούμενα  της δεύτερης αξιολόγησης που ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για το ΔΝΤ, το θέμα είναι αδιάφορο.

Εκείνο που έχει σημασία για τα στελέχη του είναι να βγαίνουν οι αριθμοί.

Όμως, γεννάται το ερώτημα γιατί οι κ.κ. Τόμσεν και Ομπστφελντ ανάρτησαν το άρθρο με τις θέσεις του Ταμείου στο ελληνικό ζήτημα σε δημόσια θέα, μια μέρα πριν την έναρξη των νέων επαφών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση;

Μήπως ήθελαν να δυναμιτίσουν το κλίμα, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών θεσμών όπως συνέβη;

Δεν είναι αυτή η εικόνα που έχουμε.

Η επίσημη θέση από την Ουάσινγκτον ήθελε την ανάρτηση του άρθρου να αποσκοπεί στη διευκρίνιση των θέσεων του Ταμείου.

Κι αυτό γιατί αισθάνονταν ότι οι θέσεις του ΔΝΤ συχνά διαστρεβλώνονταν καθώς το εμφάνιζαν να είναι υπέρμαχο της λιτότητας.

Όμως, φρονούμε ότι δεν είναι μόνο αυτό και εξηγούμαστε.

Κατ’ αρχάς είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο κ. Τόμσεν συνέγραψε το άρθρο με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ.

Άλλες φορές στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει άρθρα για το ελληνικό θέμα, που όμως είχε γράψει μόνος του, προκαλώντας πάλι κάποια αναστάτωση.

Τι συνέβη τώρα;

Κατά την άποψή μας, ο κ. Τόμσεν, γνωρίζοντας σε ποιους απευθύνεται, φρόντισε να το συγγράψει με τον Ομπστφελντ για να μη φαίνεται πως το άρθρο είναι προσωπική του άποψη αλλά αντίθετα είχε τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ.

Δημοσιοποιώντας το άρθρο με τα δύο ονόματα, πέτυχε κάτι ακόμη.

Είναι πλέον πολύ δύσκολο έως αδύνατο για το Ταμείο να κάνει πίσω από τις συγκεκριμένες θέσεις του για το ελληνικό ζήτημα.

Αν δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι θέσεις του, που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν, θα μπορούσε ευκολότερα ενδεχομένως να υποχωρήσει σε κάποια σημεία.

Όμως, όχι πλέον.

Ισως λοιπόν αυτός να ήταν ο βασικός λόγος που αναρτήθηκε το άρθρο.

Με τι σκοπό;

Θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες εβδομάδες ίσως.

Να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; Δεν θα στοιχηματίζαμε.

Μήπως για να μην ασκηθούν πιέσεις στο ΔΝΤ για υποχωρήσεις; Ισως.

Υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο ήταν μια έξυπνη κίνηση του κ. Τόμσεν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v