Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αβεβαιότητα κοστίζει στην... ανάπτυξη

Η συνάντηση στο Βερολίνο θα πρέπει να διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει χωρίς το ΔΝΤ. Όμως, το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν μπορεί να περιμένει επί μακρόν χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία.

H αβεβαιότητα κοστίζει στην... ανάπτυξη
Με βάση τις διαρροές που υπήρξαν από γερμανικής πλευράς, η καγκελάριος κ. Μέρκελ επεσήμανε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ότι η γερμανική Βουλή δεν πρόκειται να εγκρίνει εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αυτή η εξέλιξη δεν εκπλήσσει, παρότι μερικοί υποστηρίζουν ότι η αρμόδια επιτροπή στη γερμανική Βουλή θα μπορούσε να εγκρίνει την εκταμίευση, με το ΔΝΤ να έχει έναν πιο «διευρυμένο» ρόλο.

Είναι ο ρόλος στον οποίο είχε αναφερθεί το Reuters τον περασμένο Οκτώβριο από την Ουάσιγκτον.

Όμως, πληροφορηθήκαμε ότι η τότε διαρροή προς τα διεθνή πρακτορεία γι’ αυτό το θέμα προήλθε από ελληνικής πλευράς και επομένως είναι πιο επίφοβη ως προς την εγκυρότητά της, αφού οι δανειστές αποφασίζουν.

Με το  ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου που είχε θέσει η ελληνική πλευρά να έχει περάσει και την πρόσφατη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών να μην οδηγεί στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατοπίζεται  για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου.

Πρόκειται για μια ακόμη καθυστέρηση αλλά δεν θα είναι καθοριστική για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, αν δεν πάει χρονικά ακόμη πιο πίσω.      

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές.

Όμως, η εμπλοκή και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και η «μονομερής ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις παροχές για το 2016-2017», όπως τη χαρακτήρισε ο  αντιπρόεδρος  της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις,  έχουν περιπλέξει την κατάσταση.

Αν όμως η κυβέρνηση θέλει το αφήγημα περί ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE  της ΕΚΤ και υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2017 να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, θα πρέπει να τελειώνει με τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο.

Δεν βλέπουμε τον λόγο να μην το κάνει, από τη στιγμή που έχει περάσει πολύ σκληρότερα νομοσχέδια στο παρελθόν, χωρίς αντιδράσεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι παρατηρήσεις στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στην οικονομία προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε το α’ εξάμηνο του 2016 (-1,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015), συμβάλλοντας αρνητικά στη μεταβολή του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας, που συνδεόταν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕSM και αποτυπώθηκε στη μεγάλη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και στην πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά την εν λόγω περίοδο,» τονίζει.

Από την άλλη πλευρά, «η  ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης οδήγησε στη σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, όπως αντανακλάται στην ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το γ’ τρίμηνο του 2016), στη σταθεροποίηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, καθώς και στη βελτίωση βασικών δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας».

Το αποτέλεσμα ήταν η ιδιωτική κατανάλωση να αυξηθεί σημαντικά το γ’ τρίμηνο του 2016 (+5,1%), υπεραντισταθμίζοντας τις απώλειες του α' εξαμήνου.

Επίσης, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η βαθμιαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος οδήγησε σε ανάκαμψη των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις «ευθύνονται» για τη σημαντική άνοδο του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο και πιθανόν το δ' τρίμηνο, με αποτέλεσμα την πιθανή οριακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2016.

Οι προβλέψεις θέλουν την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών να αποτελούν τους καταλύτες για ανάπτυξη το 2017.

Αν όμως η δεύτερη αξιολόγηση διαιωνισθεί και έχουμε επανάληψη του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ασθενής την επόμενη χρονιά, το κυβερνητικό αφήγημα θα υπονομευθεί και τα πάντα θα είναι στον αέρα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v