Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο παζλ με τις πιστωτικές εξελίξεις του 2017

Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρώτα έρχεται η ανάπτυξη και μετά οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν περισσότερα δάνεια, ανατροφοδοτώντας τη διαδικασία. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί το 2017. Τι μπορεί να σημαίνει για την τραπεζική χρηματοδότηση της οικονομίας;

Tο παζλ με τις πιστωτικές εξελίξεις του 2017
Στη πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία, υπήρχε ένα ειδικό θέμα που αφορούσε στους παράγοντες διαμόρφωσης των πιστωτικών εξελίξεων στην Ελλάδα την τελευταία διετία.

Σ’ εκείνο το θέμα υπήρχε ξεχωριστή αναφορά στα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά και καταναλωτικά, αν και όλα επηρεάζονται από κάποιους κοινούς παράγοντες.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ονομαστικός ρυθμός ήταν αρνητικός κατά την περίοδο 1ο τρίμηνο 2015 και 2ο τρίμηνο 2016.

Όμως, ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής των επιχειρηματικών δανείων μεταστράφηκε σε θετικός από το 1ο τρίμηνο 2015 για πρώτη φορά από το 2009.

Ποιοι είναι οι λόγοι που επηρέασαν τα επιχειρηματικά δάνεια την τελευταία διετία θετικά ή αρνητικά;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΤτΕ, η ύφεση της οικονομίας είχε αρνητική επίπτωση στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των επιχειρηματικών δανείων.

Αρνητική επίπτωση είχε επίσης η μείωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή καταθέσεις, διατραπεζικός δανεισμός από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και έκδοση τραπεζικών ομολόγων.  

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των πραγματικών επιτοκίων την ίδια περίοδο είχε σημαντικά θετική επίπτωση στην πιστωτική επέκταση.

Το ίδιο συνέβη με τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, αν και η θετική επίδραση στα επιχειρηματικά δάνεια ήταν συγκριτικά πολύ χαμηλότερη σύμφωνα με το υπόδειγμα.

Τι μπορεί να συμβεί το 2017;

Αν επικρατήσει το καλό σενάριο, με ανάπτυξη 2,5%-2,9%, είσοδο στο QE της ΕΚΤ και έξοδο στις αγορές, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα αυξηθούν τόσο σε ονομαστικούς, όσο και σε πραγματικούς όρους.

Αν όμως επικρατήσει το κακό σενάριο της οικονομικής στασιμότητας και της καθυστερημένης ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων του προγράμματος , το αντίθετο θα συμβεί.

Σύμφωνα με ένα ενδιάμεσο σενάριο, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αργότερα μέσα στο 2017, ο ρυθμός μεταβολής των επιχειρηματικών δανείων θα γυρίσει πιθανόν οριακά θετικός το 2ο εξάμηνο του 2017.

Οσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια, οι επιπτώσεις διαφέρουν.  

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο των καταναλωτικών δανείων με ορίζοντα ενός έτους καθώς πολύς κόσμος καταφεύγει στις πιστωτικές κάρτες για να καλύψει τις ανάγκες του.

Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί η μείωση των πραγματικών επιτοκίων αλλά και η πρακτική της αναβολής αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων από ορισμένους δανειολήπτες.

Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ρυθμού μεταβολής παίζουν οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με το υπόδειγμα της ΤτΕ.  

Αν οι τελευταίες σταθεροποιηθούν, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο καλό σενάριο, οι πιθανότητες να αυξηθούν τα στεγαστικά δάνεια αργότερα μέσα στο 2017 ενισχύονται.

Φυσικά, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μακροοικονομική.

Επομένως, δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε κάποια άλλα, όπως το στοκ των προβληματικών δανείων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Και πάλι όμως θα μπορούσε να είναι κατά προσέγγιση σωστό, αν το καλό σενάριο για την ελληνική οικονομία επικρατούσε το 2017.

Όμως, είναι νωρίς για τέτοια συμπεράσματα.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v