Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στον αστερισμό του 2017

Tα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των μελλοντικών επιχειρηματικών κερδών. Η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ομως, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Πάντως, η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στον αστερισμό του 2017

Οι πιο παλιοί θα πρέπει να θυμούνται ότι τέτοια περίοδο, τις καλές χρονιές του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η αγορά είχε αρχίσει να παίρνει φωτιά.

Ο όγκος των συναλλαγών κινείτο σε υψηλά επίπεδα ενώ οι τιμές των περισσότερων μετοχών κατέγραφαν κέρδη.

Τα ξένα κεφάλαια έδιναν τον τόνο, παίρνοντας θέσεις για το Νέο Ετος, και ακολουθούσαν τα ελληνικά με τους θεσμικούς και τους πελάτες λιανικής, γνωστούς ως «μαρίδα».

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις φέρνει στο νου εκείνη την περίοδο, παρά τον πολύ χαμηλό συναλλακτικό όγκο.

Όμως, δυστυχώς, οι εποχές δεν είναι ίδιες, παρότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανήκει, όπως τότε, στις αναδυόμενες αγορές.

Το ενδιαφέρον των ξένων funds είναι υποτονικό καθώς επενδυτικό στόρι δεν υπάρχει.

Αντίθετα, επικρατεί αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017.

Όμως, οι προβλέψεις διεθνών οίκων και οργανισμών για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, η προοπτική της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) δημιουργούν προσδοκίες στους πιο τολμηρούς.

Οι προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο και σε επιλεγμένες μετοχές εκτός αυτού, τροφοδοτώντας την ανοδική τάση σε μια πολύ ρηχή αγορά όπως η ελληνική.

Όμως, η ανοδική τάση δεν θα αποδειχθεί βιώσιμη, αν δεν συνοδευθεί από καλά νέα για τη δεύτερη αξιολόγηση, το QE και ασφαλώς τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η πορεία των αναδυομένων αγορών, όπως η ελληνική, βασίζεται στις μακροοικονομικές επιδόσεις της χώρας πολύ περισσότερο απ' ό,τι στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, όπου η έμφαση δίνεται σε μικροοικονομικό επίπεδο, δηλαδή στις εισηγμένες εταιρείες.

Ο τραπεζικός κλάδος που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι κυκλικός, υπό την έννοια ότι η κερδοφορία του εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

Αν η οικονομία αναπτυχθεί και η ανεργία υποχωρήσει περαιτέρω το 2017, οι τράπεζες θα μπορούν να διαχειρισθούν καλύτερα το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να παράξουν κέρδη.

Εκτός από τους καθαρά εσωτερικούς λόγους, η πορεία του Χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί επίσης από τη διάθεση των ξένων funds για την ανάληψη ρίσκου.

Η διάθεση για περισσότερο ρίσκο αυξάνεται, όταν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι καλό και τα επιτόκια χαμηλά.

Όμως, τα ξένα χρηματιστήρια έχουν κάνει ήδη ράλι, προεξοφλώντας επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2ο εξάμηνο του 2017, διατήρηση της ανάπτυξης στην Κίνα κ.τ.λ.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, πόσα καύσιμα έχουν ακόμη.

Στο καλό σενάριο, που η Ελλάδα μπαίνει στο QE, βγαίνει στις αγορές και το διεθνές περιβάλλον είναι υποστηρικτικό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο στο τέλος του 2017.

Όμως, αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό δεν είναι θετικές, η επίδοση θα είναι απογοητευτική.

Αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό είναι καλές αλλά το διεθνές περιβάλλον δεν βοηθήσει, η Αθήνα θα υπεραποδόσει έναντι των περισσότερων άλλων αγορών το 2017.

Αν η υπεραπόδοση μεταφρασθεί σε θετικό πρόσημο ή αρνητικό, δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v