Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχει ζωή και χωρίς το QE

H κυβέρνηση φέρεται να συζητά νέα μείωση του αφορολόγητου και επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ. Όμως, υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Υπάρχει ζωή και χωρίς το QE
Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θεωρείται καθοριστικής σημασίας από την κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας στις αγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναμφίβολα, η ανωτέρω συλλογιστική έχει ισχυρή βάση.

Οι αποδόσεις  των κρατικών ομολόγων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ακολούθησαν έντονα πτωτική πορεία από την Ανοιξη του 2015, που η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει τα χρεόγραφα στο πλαίσιο του QE.

Ποιος θα περίμενε π.χ. ότι η Ιταλία, που έχει δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από το 130% του ΑΕΠ και αρκετές προβληματικές τράπεζες, θα δανειζόταν κεφάλαια για 10 χρόνια με επιτόκιο μικρότερο από 2%;

Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία, που βρέθηκε το φθινόπωρο του 2012 ένα βήμα πριν το μνημόνιο α λα Ελλάδα και σήμερα δανείζεται από τις αγορές για 10 χρόνια με επιτόκιο 1,5% περίπου.

Όμως, ο δρόμος της Ελλάδας προς το QE δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Οι δανειστές ζητούν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα  για να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο μέλλον, ώστε να εξυπηρετούνται κανονικά οι τόκοι των δανείων που μας έχουν δώσει.

Από τη σκοπιά της, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί νέα μείωση του αφορολόγητου  και επέκταση του «κόφτη» μετά το 2018, για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπουν τα ομόλογα στο QE.

Όμως, η Κύπρος αποδεικνύει πως μπορεί μια χώρα να δανείζεται φθηνά, χωρίς να συμμετέχει στο QE.

Να θυμίσουμε ότι η Μεγαλόνησος μπήκε σε μνημόνιο το 2013 και «αποφοίτησε» μετ’ επαίνων τον Μάρτιο του 2016, χωρίς να κάνει χρήση των τελευταίων 2,7 δισ. από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης.

Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν χαμηλή βαθμολογία στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα ομόλογά της να είναι επιλέξιμα για το QE.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση, όπως με την Ελλάδα, από τη στιγμή που η Κύπρος δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα.

Όμως, η  Κύπρος έχει να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα δύο τελευταία χρόνια, σχεδόν ισορροπημένο προϋπολογισμό και πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί.  

Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία, που έχει επίσης βγει από το μνημόνιο την Ανοιξη του 2014 και συμμετέχει στο QE, έχει δει το 10ετές επιτόκιο δανεισμού της να σκαρφαλώνει στο 4%.

Οι ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της πορτογαλικής οικονομίας έχουν ενισχυθεί και αντικατοπτρίζονται στο κόστος δανεισμού.

Εχουμε λοιπόν δύο παραδείγματα χωρών, την Κύπρο εκτός QE, και την Πορτογαλία εντός QE, που δείχνουν ότι υπάρχουν παράγοντες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, τα δημοσιονομικά, το πολιτικό ρίσκο κ.τ.λ., που μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Φυσικά, υπάρχει επίσης το παράδειγμα της Ελλάδας το 2014, με δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ που ήταν ανάλογο του σημερινού.

Με τις αγορές να προεξοφλούν επιστροφή στην ανάκαμψη και πρωτογενή πλεονάσματα, το κράτος δανείσθηκε κάπου 5 δισ. ευρώ ενώ τουλάχιστον 15 δισ. επιπλέον εισέρευσαν για αγορές μετοχών και τραπεζικών, εταιρικών ομολόγων.       

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν είναι θετικό να γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ.

Απλά, αναφέραμε κάποια παραδείγματα που δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα και χωρίς το QE για την Ελλάδα, αν συντρέχουν κάποιοι λόγοι.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v