Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μετράει τα λόγια του και δεν πετάει πυροτεχνήματα. Το ίδιο ισχύει για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ΔΝΤ, που είχαν συγκεκριμένο αποδέκτη.     

Σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Σόιμπλε
Εχουμε υποστηρίξει ξανά στο παρελθόν ότι αν υπάρχει ένας ξένος αξιωματούχος, στα λόγια του οποίου θα πρέπει να δίνουμε σημασία για την εξέλιξη του ελληνικού σίριαλ, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι αυτό γιατί η ιστορία έχει δείξει πως τα πράγματα εξελίσσονται συνήθως, αν όχι πάντοτε, όπως τα προβλέπει ο κ. Σόιμπλε.

Είναι λογικό αφού έχει αποδειχτεί πως αυτός έχει το πεπόνι και το μαχαίρι στο Eurogroup.

Hταν λοιπόν λογικό οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με τις οποίες άφηνε ανοικτό για πρώτη φορά το ενδεχόμενο συνέχισης του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ, να προκαλέσουν εντύπωση.

Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε είχε τους λόγους του.

Από τις επικοινωνίες που είχαμε με κάποια άτομα (ξένοι) που εμπιστευόμαστε, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού, καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα με βάση τα λεγόμενά τους.

Η δήλωση ήταν μια κίνηση τακτικής που περισσότερο απέβλεπε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα παρά στην έξοδό του από αυτό.

Η ανωτέρω εκτίμηση είναι συμβατή με την εκδηλωμένη επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να εμπλακεί το Ταμείο πιο ενεργά στο πρόγραμμα.

Το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε άνοιξε παράθυρο για έξοδο του ΔΝΤ ερμηνεύεται αφενός ως ένα είδος πίεσης προς την ηγεσία του Ταμείου να αποφασίσει και αφετέρου, ως μια προνοητική κίνηση σε περίπτωση που το πράγμα στραβώσει.

Η εκτίμηση των ίδιων ανθρώπων ήταν πως το ΔΝΤ θα παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, παρότι υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Τα ίδια άτομα επεσήμαναν ότι η ελληνική πλευρά καλείται να λάβει τα δυσάρεστα μέτρα που απαιτούνται και αυτή θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να το κάνει, με δεδομένο το υψηλό πολιτικό κόστος.

Φυσικά, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις έμπειρων ξένων ανθρώπων που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και τις παραθέτουμε.

Να προσθέσουμε εδώ τις εκτιμήσεις στελεχών ξένων τραπεζών που επισημαίνουν ότι η ιστορία της ελληνικής κρίσης διδάσκει πως το ΔΝΤ ήταν εκείνο που συμβιβαζόταν στο τέλος.

Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη κι αυτή τη φορά.

Εκείνο που εμείς μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά είναι πως ο ESM δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει το ΔΝΤ στον ρόλο του.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν έχει ούτε το προσωπικό, ούτε την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο και θα χρειασθεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να είναι σε θέση να το κάνει.

Στο ερώτημα πως ο κ. Σόιμπλε πιέζει την ηγεσία του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προβαίνοντας σε τέτοιες δηλώσεις δημοσίως, απάντηση δεν έχουμε.  

Προφανώς, κι αυτός γνωρίζει ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κ. Τραμπ ίσως έχει άλλες ιδέες για την πολιτική χρηματοδοτήσεων του ΔΝΤ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v