Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είναι τα Trumponomics ευλογία για την Ευρωζώνη;

Η Ευρωζώνη έχει να διανύσει μια περίοδο προκλήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο, με εκλογές σε χώρες-κλειδιά. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να την κάνει ευκολότερη.

Είναι τα Trumponomics ευλογία για την Ευρωζώνη;
Σε κάποιους κοινοτικούς αξιωματούχους με ισχυρή μνήμη και γνώση της ιστορίας, η προεδρία Τραμπ τους θυμίζει σε κάποια σημεία μια άλλη εποχή. Τη δεκαετία του 1980.

Αρκετές χώρες της  Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμφώνησαν το 1972, μετά την κατάρρευση του Bretton Woods  των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, να «συνδέσουν» τα νομίσματά τους, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες μεταβολές.

Αυτό το σύστημα πήρε την ονομασία Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (EMS) το 1979, με την εισαγωγή του ECU.

Το στενό περιθώριο μεταβολής ήταν +/-2,5% και το πιο ευρύ +/-6% μεταξύ των νομισμάτων.

Το σύστημα δοκιμάσθηκε από τις μεγάλες διαφορές των εθνικών πληθωρισμών, που καθιστούσε δύσκολη τη διατήρηση της διακύμανσης των ισοτιμιών στα συμφωνηθέντα εύρη.

Όμως, η οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ρόναλντ Ρέιγκαν βοήθησε αποφασιστικά να αμβλυνθούν τα προβλήματα του EMS.

Εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή σε συνδυασμό με την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed οδήγησαν την αμερικανική οικονομία σε πολυετή περίοδο ανάπτυξης και ισχυροποίησαν το δολάριο.

Το ισχυρό δολάριο, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, συνέβαλαν αποφασιστικά στη «σωτηρία» του EMS και τη μείωση των εντάσεων που υπήρχαν.

Είναι λοιπόν λογικό, κοινοτικοί αξιωματούχοι να ελπίζουν ότι το ίδιο έργο θα επαναληφθεί επί προεδρίας  Τραμπ.

Σε μια περίοδο που χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκλογές, η Ιταλία θα μπορούσε να έχει και τα λαϊκιστικά κόμματα κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες, η βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα ήταν ανεκτίμητη.

Η ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης από μια επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ισχυροποίηση του δολαρίου θα ήταν καλοδεχούμενη.

Ως γνωστόν, η οικονομική πολιτική του Τραμπ, αποκαλούμενη Trumponomics, στοχεύει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και την αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής έως 1 τρισ. δολάρια και την άμυνα.

Επίσης, στοχεύει στον περιορισμό των ρυθμίσεων σε κλάδους της οικονομίας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Παρά την πρόσφατη υποχώρηση μετά τη δήλωση Τραμπ ότι το δολάριο είναι πολύ ισχυρό, το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί περίπου 5% έναντι ενός καλαθιού 10 άλλων νομισμάτων.

Όμως, αν η οικονομική πολιτική Τραμπ οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, η Fed θα αναγκασθεί να αυξήσει τα επιτόκιά της, καθιστώντας το δολάριο πιο ελκυστικό και πιθανόν πιο ισχυρό.

Εξυπακούεται ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα μεταφρασθούν σε μεγαλύτερες εξαγωγές από την Ευρωζώνη.

Αυτά συνεκτιμούν κοινοτικοί αξιωματούχοι και ελπίζουν ότι η εποχή Τραμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί για το ευρώ τόσο χρήσιμη όσο ήταν η οικονομική πολιτική Ρέιγκαν για τον EMS μερικές δεκαετίες πριν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v