Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δολάριο: H μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τραμπ

Ο  Τραμπ θέλει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά δεν επιθυμεί το ισχυρό δολάριο. Όμως, θα είναι πιο δύσκολο να επιβάλλει την άποψή του σε μια τόσο μεγάλη αγορά, στέλνοντας τουίτ.

Δολάριο: H μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τραμπ
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε χθες το φράγμα των 20.000 μονάδων, αλλά το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης του δολαρίου που μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού 6 άλλων κύριων νομισμάτων υποχώρησε στο επίπεδο του 99,835.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ βρίσκεται σχεδόν 4% χαμηλότερα από το υψηλό των 14 τελευταίων ετών που καταγράφηκε στις αρχές του 2017.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό είναι παράδοξο.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα, όταν η αγορά προσδοκά μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη στο μέλλον, που συνήθως υποστηρίζονται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, αλλά έχει ισχυρή αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό σε άνοδο.

Ο ανωτέρω συνδυασμός παραπέμπει σε αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα και ίσως χρόνια.

Όμως, τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια ευνοούν την ανατίμηση της αξίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων.

Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τις αμερικανικές βιομηχανίες που ο νέος πρόεδρος θέλει να βοηθήσει για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.   

Μια μελέτη της Fed στη Νέα Υόρκη είχε υπολογίσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ψαλιδίζεται κατά μισή μονάδα στη διάρκεια της πρώτης  χρονιάς και 0,2% ποσοστιαίας μονάδας τη δεύτερη χρονιά, όταν το δολάριο ανατιμηθεί κατά 10% σ’ ένα τρίμηνο.

Η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογισθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στις εγχώριες επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών που πλήττονται από το δολάριο.

Σχετικά πρόσφατα, σε μια συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι το ισχυρό δολάριο «μας σκοτώνει», αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν ανταγωνίζονται τις κινεζικές.

Μ’ αυτό τον άκομψο τρόπο, ο νέος πρόεδρος διαφοροποιήθηκε από την παράδοση που θέλει την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίζει -τουλάχιστον λεκτικά- την πολιτική του ισχυρού δολαρίου.

Όμως, οι φραστικές παρεμβάσεις του Τραμπ στη τεράστια αγορά των 5 τρισ. δολαρίων δεν θα έχουν πιθανόν αποτέλεσμα, αν η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ευνοεί το ισχυρό δολάριο.

Θα χρειασθεί κάτι πολύ παραπάνω από μια συνέντευξη ή ένα τουίτ, για να πεισθούν οι συμμετέχοντες στην αγορά να στοιχηματίσουν σε πτώση του δολαρίου.

Πιθανόν, μια συντονισμένη παρέμβαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος για αποδυνάμωση του δολαρίου, όπως εκείνη στο Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη το 1985.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό στον ορατό ορίζοντα, καθώς όλοι θέλουν ένα πιο αδύναμο νόμισμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιθυμία του προέδρου Τραμπ για ασθενέστερο δολάριο ίσως πέσει θύμα μιας ενδεχόμενης επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής του.  

Γι’ αυτό το δολάριο ίσως είναι η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ως πρόεδρος στην αρχή της θητείας του.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v