Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O «άγνωστος»  πόλεμος  Ευρωζώνης-ΗΠΑ

O πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές  πως κάθε συναλλαγή είναι ένα zero sum game με νικητή και ηττημένο. Όμως, οι ΗΠΑ θα κερδίζουν και επομένως οι Γερμανοί και η ΕΕ θα χάνουν. Είναι όμως έτσι;  

O «άγνωστος»  πόλεμος  Ευρωζώνης-ΗΠΑ
Ο Τζον Κόνολυ, υπουργός Οικονομικών του Ρίτσαρντ Νίξον είχε πει  κάποτε στους ξένους ομολόγους του ότι το δολάριο είναι «το νόμισμά μας αλλά το πρόβλημά σας».

Όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει. Το 2017 δεν μοιάζει με τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στη προσπάθεια του προέδρου Τραμπ  να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ και να βοηθήσει την αμερικανική βιομηχανία να ανακάμψει, το δολάριο αποτελεί σημαντικό εργαλείο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «(το δολάριο) μας σκοτώνει,» εμποδίζοντας τις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνισθούν τις κινεζικές.

Χθες, ο Πήτερ Ναβάρο,  επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε στους «Financial Times»  ότι η Γερμανία χειραγωγεί το ευρώ για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

Ταυτόχρονα, ο κ.Ναβάρο χαρακτήρισε το ευρώ «ένα υπόγειο γερμανικό μάρκο», υπονοώντας ότι η Γερμανία το χρησιμοποίησε στο παρελθόν προς όφελός της στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.

Όπως ήταν φυσικό,  η καγκελάριος κ.Μέρκελ έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας ότι η ισοτιμία του ευρώ επηρεάζεται από την πολιτική της ΕΚΤ.

Κάποιοι  παρατηρητές θεωρούν ότι οι αντιδράσεις του κ. Τράμπ και του κ.  Ναβάρο εντάσσονται στα πλαίσια της νέας αμερικανικής εμπορικής πολιτικής.

Η τελευταία εντάσσεται στο πνεύμα του σλόγκαν «Η Αμερική πρώτα» που υπακούει σε δυο κανόνες.

Αγοράστε αμερικανικά προϊόντα και προσλάβετε αμερικανούς.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν λάβει το μήνυμα και πιθανόν θα ευθυγραμμισθούν παρότι πιθανώς διαφωνούν με τις προστατευτικές πολιτικές του Τράμπ.

Αλλωστε,  μπορούν να ποντάρουν στις μεγάλες μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος προς όφελος των ιδίων και των επιχειρήσεών τους.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιθυμία του προέδρου και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων δεν μεταφράζεται αυτούσια σε πράξη.

Ιδίως, όταν αφορά μεγάλες αγορές, π.χ.  του συναλλάγματος,  με ημερήσιο τζίρο κάμποσα τρισ. δολάρια.

Αλλωστε, οι ειδήμονες τονίζουν πως οι γνώμες εκείνων που χαράσσουν πολιτική δεν συμπεριλαμβάνονται στους 10 παράγοντες που επηρεάζουν το νόμισμα.

Όμως, πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν,  τρίτοι υποψιασμένοι παρατηρητές βλέπουν να δικαιώνεται η γεωπολιτική τους θεώρηση.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, ο κρυφός στόχος των ΗΠΑ ήταν πάντοτε να αποδυναμώσουν ή και να εξαφανίσουν το ευρώ, συμβάλλοντας στη διάλυση της Ευρωζώνης.

Κι αυτό γιατί η Ευρωζώνη είναι σημαντικός οικονομικός  αντίπαλος για τις ΗΠΑ σε αντίθεση με τις χώρες-μέλη ξεχωριστά.

Ο  Τραμπ δεν κρατά τα προσχήματα με αποτέλεσμα  η συγκεκριμένη, κεκαλυμμένη πολιτική να βγεί στον αφρό, υποστηρίζουν.

Πως θα αντιδράσει η Ευρωζώνη που θεωρείται υποχείριο της Γερμανίας κατά τον Τραμπ και άλλους;

Δεν είναι γνωστό.

Η ενίσχυση της συνοχής της Ευρωζώνης είναι η προφανής επιλογή.

Όμως, άλλο είναι να το λες, κι άλλο να το μετουσιώνεις σε πράξη.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ μοιάζουν να εγκαταλείπουν την παγκόσμια οικονομική ηγεσία και τον υποστηρικτή των ελεύθερων αγορών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v