Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση έγινε. Όμως, η  ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια άλλη υπόθεση.

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, που μερικές φορές παραβλέπουμε, και ας πάμε ανάποδα.

Ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνοδευθεί από την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ και πλέον.

Όμως, η εκταμίευση θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής.

Οι βουλευτές που την απαρτίζουν έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν την εκταμίευση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα θα σταματήσει να υφίσταται χωρίς το ΔΝΤ και θα χρειασθεί νέο.  

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση της  καγκελαρίου κ. Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου κ. Λαγκάρντ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου.

Όμως, η κ. Λαγκάρντ δεν μπορεί να παρακάμψει τα στελέχη του ΔΝΤ υπό τους κ.κ. Τόμσεν και Ομπσφελντ, που έχουν τοποθετηθεί ανοικτά, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.  

Από τη σκοπιά της, η Αθήνα δείχνει διατεθειμένη να προνομοθετήσει τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συμβάλλοντας κατά το δοκούν στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όμως, η κυβέρνηση διεκδικεί τον περιορισμό του λογαριασμού των νέων μέτρων, με το επιχείρημα της υπεραπόδοσης, χαρακτηρίζοντας λανθασμένες τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τόμσεν έχει διαμηνύσει ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά, όταν λάβει γνώση των τελικών στοιχείων του 2016.

Το τελευταίο αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο και ίσως οδηγήσει σε βελτίωση του προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και επομένως μικρότερο βαθμό ελάφρυνσης.

Είναι λοιπόν πιθανό, η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να αποφασισθεί τον ίδιο μήνα, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να λάβουν γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η χθεσινή τοποθέτηση του ΔΝΤ για την αποστολή τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα δείχνει ξεκάθαρα ότι πιστεύει πως θα χρειασθεί κι άλλη αποστολή στην Αθήνα.

Φυσικά, ο κ. Βίζερ έχει δηλώσει ότι μια τεχνική συμφωνία είναι εφικτή μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αλλά η διατύπωση παραπέμπει σε οριακές καταστάσεις.

Χθες, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Ιούνιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χάλασε ο κόσμος να υπάρξει κάποια καθυστέρηση.

Φυσικά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι για το καλό της οικονομίας, η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Τι λένε όλα αυτά;

Πρώτον, το ΔΝΤ και ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι δεν βιάζονται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δεύτερον, η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει και να γίνει εκταμίευση, αν δεν ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει με το ΔΝΤ.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά εμάς όλα αυτά μας «μυρίζουν» καθυστέρηση, ακόμη κι αν η Αθήνα είναι πλήρως συνεργάσιμη στις μεταρρυθμίσεις και στα νέα δημοσιονομικά μέτρα..

Αν το σκεπτικό μας είναι σωστό, η δεύτερη αξιολόγηση θα πάει μετά τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία κ.λπ. θα έπρεπε να επιταχύνουν τις εξελίξεις ενώ η ΕΚΤ θα ήθελε να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Επομένως, η επανεκκίνηση της τεχνικής συζήτησης για την αξιολόγηση είναι θετικό βήμα στον δρόμο προς την ολοκλήρωσή της.

Όμως, ο χρόνος που θα απαιτηθεί και η διαδρομή παραμένουν ερωτήματα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v