Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές λένε την αλήθεια

Η Αθήνα μιλά για νέα μέτρα και αντισταθμιστικά μετά το 2018, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα έδωσε όλα στο Eurogroup χωρίς να πάρει τίποτα. Όμως, η πιο πειστική απάντηση έρχεται από αλλού.

Οι αγορές λένε την αλήθεια
Η κυβέρνηση αποδέχθηκε στο Eurogroup να προνομοθετήσει από τώρα τα μέτρα για μετά το 2018, ώστε να επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα όπως ζητούσαν οι δανειστές.

Εγκατέλειψε λοιπόν το επιχείρημα περί συνταγματικότητας που επικαλείτο προηγουμένως, ενισχύοντας την άποψη που υπάρχει στο εξωτερικό ότι προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες για να μην υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, όταν δεν μας αρέσουν.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές δεν αρνήθηκαν να της δώσουν κάποια περιθώρια πολιτικών χειρισμών, συγκατανεύοντας στην προνομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων.

Όμως, όλοι σχεδόν γνωρίζουν ότι τα αντίμετρα έχουν λίγες πιθανότητες εφαρμογής, όσο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Αλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ επί χρόνια δεν είναι εφικτή.

Προφανώς, η συνολική συμφωνία-πακέτο που επιδίωκε με κλείσιμο της αξιολόγησης, αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το QE, δεν επετεύχθη.

Η ελπίδα είναι πως θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα, ξεκινώντας από το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όμως, όπως επιχειρηματολογήσαμε χθες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να πάρει χρόνο.

Ισως μήνες, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης να την κλείσει.

Δυστυχώς, το μη έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης την έχει καταστήσει μέρος ενός πολιτικού παιγνίου στο οποίο συμμετέχουν τρεις παίκτες, οι Ευρωπαίοι δανειστές, το ΔΝΤ και η Ελλάδα.

Ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του συμφέροντα, που δεν συμπίπτουν απολύτως με εκείνα των άλλων.

Όμως, η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος παίκτης και επομένως θα κληθεί να επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος όπως ήδη συμβαίνει.

Αυτό το παίγνιο αυξάνει την αβεβαιότητα, επιβαρύνοντας την ψυχολογία επενδυτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Καθίσταται λοιπόν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας, που παραμένει εύθραυστη όσο διατηρείται.

Το γεγονός ότι η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα καθιστά λιγότερο επιτακτική από πλευράς χρόνου την εξεύρεση ενός γρήγορου συμβιβασμού των εμπλεκομένων και κυρίως του Βερολίνου και του ΔΝΤ.

Η πραγματική καταληκτική ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ και πλέον είναι ο Ιούλιος.

Όμως, πολιτικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν ευκολότερα στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Η χθεσινή αντίδραση της αγοράς ομολόγων και μερικώς του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έπεσε στο 8,2% από 9,9% την προηγουμένη, αποτυπώνοντας την υποχώρηση του ρίσκου μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά η απόδοση του «ευαίσθητου» ομολόγου παραμένει υψηλή.

Αποκλιμάκωση αλλά σε μικρότερο βαθμό παρατηρήθηκε στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που υποχώρησε στο 7,2% από 7,8%.

Επίσης, η καμπύλη των αποδόσεων είναι αρκετά αντεστραμμένη, δηλαδή τα βραχυχρόνια επιτόκια είναι υψηλότερα από τα μακροχρόνια.

Αυτό υποδηλώνει την εκτίμηση της αγοράς ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα.

Με άλλα λόγια, η αγορά δείχνει να πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει όσο πριν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά να θεωρεί την κατάσταση εύθραυστη.

Φρονούμε ότι είναι μια ορθή πρώτη ερμηνεία των τελευταίων εξελίξεων, αλλά η ετυμηγορία των ενόρκων δεν έχει γίνει γνωστή.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v