Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μπάλα στο γήπεδο του κ. Σόιμπλε!

Από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης προκύπτουν κάποια προφανή συμπεράσματα. Όμως, το πιο σημαντικό είναι  εκείνο στο οποίο δεν αναφέρθηκε.

H μπάλα στο γήπεδο του κ. Σόιμπλε!
Η μπάλα περνά στον κ. Σόιμπλε.

Το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε χθες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν έγινε γνωστό.

Ισως τις επόμενες μέρες διαρρεύσουν κάποια πράγματα που θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για το τι πραγματικά διαμείφθηκε.

Oμως, το περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε η κ. Λαγκάρντ στο γερμανικό δίκτυο ARD έγινε γνωστό.

Με βάση λοιπόν αυτά που μεταδόθηκαν στην Ελλάδα, προκύπτουν κάποια αβίαστα συμπεράσματα.

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι πως χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για να είναι σε θέση οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ να παρουσιάσουν μια πρόταση στο ΔΣ του Ταμείου για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Κοινώς, θα χρειαστεί να περάσει ακόμη πολύς χρόνος για να έλθει προς συζήτηση στο ΔΣ του ΔΝΤ ένα σχέδιο για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς και η αποτίμηση που θα γίνει στο τέλος του προγράμματος.

Η αναδιάρθρωση του χρέους έπεται, όπως τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Για όσους έχουν επικοινωνία με άτομα του Ταμείου, η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ δεν εκπλήσσει.

Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αποδεχτεί εδώ και καιρό ότι η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα γίνει μετά τα μέσα του 2018.

Όμως, ζητούσαν όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευκρινισθούν από τώρα για να συνυπολογισθούν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ δεν είπε τίποτα για το τελευταίο που ακουμπά ευαίσθητες χορδές του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία.

Να θυμίσουμε ότι το περιοδικό Spiegel ανέφερε πριν από λίγο καιρό ότι η χρηματοδότηση θα φθάσει έως 5 δισ. ευρώ, χωρίς να αναφέρει την πηγή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Die Welt μιλούσε για τηλεφωνική επικοινωνία των δύο κυριών, που κατέληξε σε συμφωνία για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.

Είναι λογικό η πηγή της εφημερίδας να είναι γερμανική.

Αν η επικοινωνία που είχε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ με την κ. Λαγκάρντ την προηγούμενη της συνάντησής της με την κ. Μέρκελ άλλαξε τα δεδομένα, απομένει να το δούμε.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, αν έχει μεταφερθεί σωστά, σημαίνει ότι η περιβόητη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αργήσει, αν φυσικά ποτέ γίνει.

Σε περίπτωση λοιπόν τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η αρμόδια επιτροπή της Γερμανικής Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 6 και πλέον δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, χωρίς την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όμως, κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση, παρότι νομικά είναι καλυμμένοι.

Τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την περίπτωση;

Δύο τινά, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Πρώτον, να παραταθεί χρονικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να μη χρειασθεί έγκριση για εκταμίευση της δόσης.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη γνωστή μέθοδο της εμφάνισης νέων απαιτήσεων από τους θεσμούς κάθε φορά που πάει να κλείσει ένα θέμα.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάντα, γιατί η Ελλάδα θα χρειασθεί τη δόση -κατά πάσα πιθανότητα- για να αποπληρώσει δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα θα πλήξει την ελληνική οικονομία και θα γίνει θέμα στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας, κάτι που η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε λογικά.

Δεύτερον, ο κ. Σόιμπλε να πείσει τους βουλευτές που απαρτίζουν την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ ακόμη μια φορά.

Ο ίδιος θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του και να πάρει πίσω αυτό που φέρεται να είπε, δηλαδή πως δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.

Αν λοιπόν η κ. Λαγκάρντ είπε όλη την αλήθεια στη συνέντευξη που έδωσε, ο κλήρος πέφτει στον κ. Σόιμπλε να αποφασίσει.

Θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης τεχνικής συμφωνίας των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ή θα επιδιώξει την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων για την τεχνική συμφωνία;

Η μπάλα είναι στο γήπεδό του.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v