Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις και το Plan B

Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση δεν έχουν αποφέρει καρπούς μέχρι στιγμής. Από τη στιγμή που κανένας δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της κρίσης, το Plan B αρχίζει να αχνοφαίνεται.   

Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις και το Plan B
Τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα.

Αν η ελληνική πλευρά αποδεχόταν τις θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό εκείνες του ΔΝΤ, η τεχνική συμφωνία (staff  level agreement) θα μπορούσε να κλείσει πριν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει εδώ και καιρό η πλευρά των δανειστών.

Η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του EuroWorking Group κ. Βίζερ ήταν σ’ αυτό το μήκος κύματος.

Η εικόνα που αναδύεται από τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον είναι λίγο-πολύ η αναμενόμενη.

Στη πλευρά των δανειστών, η γραμμή του ΔΝΤ κυριαρχεί με την Κομισιόν, που ήταν πιο φιλική προς την ελληνική πλευρά, να ευθυγραμμίζεται με το Ταμείο.

Σ’ εκείνο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως καμία  πλευρά δεν επιθυμεί να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, κατά τα πρότυπα του 2012 και του 2015.

Επιπλέον, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τον Ιούλιο, όπου πρέπει να εξοφληθούν ομόλογα ύψους 6,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Όμως, η αποδοχή όλων των θέσεων των δανειστών συνεπάγεται μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά αρκετοί ξένοι εκτιμούν ότι η δυνατότητα της κυβέρνησης να προβάλει αντίσταση στις πιέσεις των δανειστών-ακόμη κι αν ήθελε- είναι περιορισμένη, από τη στιγμή που η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Κοινώς, συνδέουν τη ρήξη με τους δανειστές με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που το κυβερνών κόμμα είναι πιθανόν να χάσει.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταπιεί το πικρό ποτήρι.

Η μορφή που θα πάρει ο συμβιβασμός δεν είναι γνωστός αυτή τη στιγμή.

Όμως, οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι ειδικεύονται στους συμβιβασμούς.

Η ιστορία των ελληνικών αξιολογήσεων δείχνει ότι τέτοιου είδους συμβιβασμοί συνοδεύονται συνήθως από την τμηματική εκταμίευση της δόσης.

Είναι το Plan B που ενεργοποιείται όταν ο χρόνος πιέζει για πληρωμές και κάποια πράγματα έχουν συμφωνηθεί, αλλά όχι όλα.

Η αλήθεια είναι πως χρονική πίεση δεν υπάρχει ακόμη.

Όμως, ο κίνδυνος υπονόμευσης της προσδοκώμενης οικονομικής ανάκαμψης είναι ορατός, αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.

Η σταδιακή εκταμίευση της δόσης με νομοθέτηση κάποιων μέτρων, μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς, π.χ. για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, είναι εφικτή και δίνει κάποια διέξοδο.

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής στη Γερμανική Βουλή, αλλά αυτό είναι μέρος του συμβιβασμού.

Πέρυσι, τέτοια εποχή ή νωρίτερα, είχαμε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Plan B, που έγινε πραγματικότητα τον Μάιο-Ιούνιο του 2016.

Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο τώρα και μακάρι να κάνουμε λάθος.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v