Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ΔΝΤ έχει δέσει τον γάιδαρό του

Το δημοσίευμα του Bloomberg περί χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και η υποτιθέμενη αισιοδοξία της κ. Μέρκελ για λύση έδωσαν τροφή για σενάρια.  Όμως, ένα είναι σίγουρο, το ΔΝΤ δεν θα χάσει.

To ΔΝΤ έχει δέσει τον γάιδαρό του
Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα φθάνει μέχρι τα 86 δισ. ευρώ.

Τα  ευρωπαϊκά  κοινοβούλια έχουν εγκρίνει την εκταμίευση αυτού του ποσού, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Όμως, χρησιμοποιήθηκαν κάπου 5,5 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. και επομένως 19,5 δισ. ευρώ περισσεύουν, αν δεν προκύψουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι αν προστεθούν 3 με 6 δισ. ευρώ που το Ταμείο συζητά να συνεισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα, η συνολική έκθεσή του προς την Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ.

Aυτό το ποσό υπερκαλύπτεται από τα κεφάλαια που μπορεί να «σηκώσει» ο ESM από τις αγορές για το ελληνικό πρόγραμμα και περισσεύει. Καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, το ΔΝΤ έχει ήσυχο το κεφάλι του.

Σαν ένας καλός τραπεζίτης, το ΔΝΤ γνωρίζει ότι δανείζοντας στην Ελλάδα, θα πάρει τα λεφτά του πίσω στο μέτρο που ο ESM εγγυάται την αποπληρωμή του από τα λεφτά του υφιστάμενου προγράμματος.

Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο να κατευθυνθούν τα χρήματα από τις υπεραξίες των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Τι θέλουμε να πούμε;

Θεωρητικά, το Ταμείο μπορεί να διασφαλίσει από τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι θα αποπληρωθούν τα δάνειά του προς την Ελλάδα.

Την Παρασκευή, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα μικρό δάνειο, που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επανασύνδεσής του με το ελληνικό πρόγραμμα.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα διευκολύνει την καγκελάριο Μέρκελ να βάλει το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, αφού θα εγκριθεί η εκταμίευση του ποσού προς την Ελλάδα, που συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Το ΔΝΤ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα. 

Όμως, αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Για να γίνει συζήτηση σ’ αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις και συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα του Ταμείου.

Γι’ αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιηθεί κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο που δεν απαιτεί το ελληνικό χρέος να είναι διαχειρίσιμο με υψηλές πιθανότητες, τονίζει το Bloomberg.

Αναμφισβήτητα, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει, αν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που υιοθετεί το ΔΝΤ, κάποια εκ των οποίων είναι αυστηρά με βάση τα πολιτικά κριτήρια.

Και φυσικά, η αναθεωρημένη έκθεση διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ θα ενσωματώσει τις εκτιμώμενες επιπτώσεις των μέτρων, τα καλύτερα του αναμενομένου δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και τις επιπτώσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η νέα έκθεση δεν θα βγάζει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως θα βελτιώσει το προφίλ του.

Το τελευταίο, μαζί με την εγγύηση αποπληρωμής του ESM στα δάνεια του ΔΝΤ, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Αν λοιπόν το σενάριο της επανασύνδεσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα, κατόπιν συνεννόησης της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ, αληθεύει, η «εγγύηση» του ESM αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία της προσπάθειας.

Όμως, αυτό είναι το καλό σενάριο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v