Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τη ρευστότητα δεν παίζουμε!

Η αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών από τον ELA θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό και κινητοποίηση στην Αθήνα καθώς χτυπά το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής οικονομίας.

Με τη ρευστότητα δεν παίζουμε!
Ξεκινήσαμε το σημερινό άρθρο με τον τίτλο «Με τη ρευστότητα δεν παίζουμε».

Όμως, η  πραγματικότητα είναι ήδη διαφορετική και το χειρότερο είναι πως  μπορεί να επιδεινωθεί, αν η σημερινή κατάσταση με την αξιολόγηση διαιωνισθεί.

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για τις φτωχές επιδόσεις κάποιων πρόδρομων δεικτών (leading indicators) της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των προβληματικών δανείων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Επίσης, ξέραμε ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα  μειώθηκαν τον Ιανουάριο, μετά τη σωρευτική αύξηση της τάξης των 5 δισ. ευρώ και πλέον την περίοδο Ιούλιος 2015-Δεκέμβριος 2016.

Σ’ όλα αυτά ήλθε να προστεθεί η αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 300 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Κατόπιν τούτου,  ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ακριβότερο ΕLA ανήλθε στα 43,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Όμως, η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 63 δισ. στο τέλος Ιανουαρίου.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης του ELA υποχωρούσε ή τουλάχιστον παρέμενε σταθερό σε λίγες περιόδους από τότε που η Βουλή ψήφισε το 3ο Μνημόνιο.

Η αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA τον Φεβρουάριο δεν είναι καλό νέο και επιβεβαιώνει μια δυσμενή τάση στο μέτωπο της ρευστότητας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει αρχίσει να «δαγκώνει».

Ανάμεσα στα πρώτα θύματα είναι η εμπιστοσύνη των ιδιωτών καταθετών που είναι εργαζόμενοι, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο αποκαλούμενο «νέο χρήμα», που μπορεί να αποσύρει κανείς από τις τράπεζες.

Δεν γνωρίζουμε πόσο αληθεύει αυτό που κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν στην Αθήνα πριν λίγο καιρό.

Κοινώς, το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας ήταν έτοιμο και απλά έλειπαν κάποια μικρά κομμάτια.

Επίσης, δεν ξέρουμε αν είναι σωστό αυτό που τονίζουν μερικοί κοινοτικοί παράγοντες ότι όλα είναι συμφωνημένα και απλώς η ελληνική πλευρά αναζητεί τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο για να τα περάσει από τη Βουλή.

Αν όλοι αυτοί έχουν δίκιο, το καλύτερο για την οικονομία θα ήταν να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να υπάρξει τεχνική συμφωνία το συντομότερο, για να σταματήσει τουλάχιστον η χειροτέρευση του κλίματος και η μείωση των καταθέσεων.

Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ομαλότητα στο μέτωπο των καταθέσεων που αιμορραγεί από την αρχή της κρίσης.

Δυστυχώς, η ζημιά που έχει γίνει είναι σημαντική και δομική και θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί.

Η μετατροπή των τραπεζών σε παραρτήματα της εφορίας και η  επιβολή των capital controls θα αφήσουν τα αποτύπωμά τους για πολλά, πολλά χρόνια στο μέλλον.

Δεν είναι μυστικό ότι άτομα και επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές με το εξωτερικό επιδιώκουν να έχουν ρευστότητα εκτός Ελλάδος αντί να τη φέρουν εδώ.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα, στερώντας από τις τράπεζες και την εθνική οικονομία πολύτιμη ρευστότητα.  

Υπό αυτή την έννοια, η αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο είναι ένα καμπανάκι που θα πρέπει να εισακουσθεί.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v