Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετάει, πετάει το QE!

Όλα δείχνουν ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας πάει για τον Απρίλιο, μεταθέτοντας χρονικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τον Μάιο κατ’ ελάχιστο. Όμως, μαζί μετατίθεται το QE, που είναι στόχος της κυβέρνησης.

Πετάει, πετάει το QE!
Οσοι διάβασαν την ανακοίνωση του Eurogroup για την ατζέντα της συνόδου στις 20 Μαρτίου κατάλαβαν ότι η περίφημη τεχνική συμφωνία (staff  level agreement) μετατίθεται για τον Απρίλιο.

Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμηση, με βάση τις διαρροές από τη χθεσινή συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Υπό αυτή την έννοια, η συνολική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μετατίθεται για αργότερα, πιθανόν τον Μάιο, όπως μερικοί προέβλεπαν εξαρχής.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο στόχος δεν είναι τόσο η εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ και πλέον αλλά η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα όποια πολιτικά οφέλη απορρέουν από αυτόν.

Η ΕΚΤ φέρεται επίσης να επιθυμεί κάτι τέτοιο με βάση κυρίως τις διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, γιατί θέλει να ενισχύσει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και να αποφύγει την εκ νέου ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όμως, άλλοι στην αγορά εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον πριν τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Ντράγκι, υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη δική του φήμη και της ΕΚΤ για το ελληνικό QE, με δεδομένο μάλιστα  ότι έχει ανοικτό μέτωπο με τον Γενς Βάιντμαν και άλλους για τον περιορισμό/τερματισμό του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει επίσης διαμηνύσει ότι θα προηγηθεί ανάλυση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) πριν ληφθεί η απόφαση.   

Ολοι κατανοούν ότι DSA δεν πρόκειται να υπάρξει πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και υπάρξουν κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης στο χρέος.

Αν το ΔΝΤ συμμετείχε χρηματοδοτικά, αυτό θα έλυνε τα χέρια της ΕΚΤ. Όμως, η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτός των άλλων.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερεί, όπως όλα δείχνουν, η όποια απόφαση για το QE μετατίθεται χρονικά και έρχεται πιο κοντά στις γερμανικές εκλογές.

Υπό αυτή την έννοια, τα πολιτικά αντικίνητρα για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE πριν τις γερμανικές εκλογές ενισχύονται.

Οσο μάλιστα βαδίζουμε προς το δεύτερο μισό του 2017, που πολλοί αναμένουν πως η ΕΚΤ  θα ανακοινώσει την αντίστροφη μέτρηση για τις αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος από το 2018, τόσο η αποτελεσματικότητα του QE θα μειώνεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με καθυστέρηση στην αξιολόγηση και αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η θετική προοπτική του QE για την Ελλάδα απομακρύνεται.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v