Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε!

Η εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ λειτούργησε ως ένεση αδρεναλίνης σε μια αγορά που βίωνε ένα μακροχρόνιο ράλι. Όμως, αυτό αλλάζει καθώς η δημοφιλία του υποχωρεί. Η σημασία της σημερινής μέρας και οι γκουρού.

Ο μήνας του μέλιτος τελείωσε!

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον σήμερα την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ανάκληση και αντικατάσταση του Obamacare με ένα άλλο νομοσχέδιο, που φέρνουν ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Αν και το νέο νομοσχέδιο έχει «αραιωθεί» αρκετά για να κερδίσει περισσότερες ψήφους βουλευτών και να αντιπαρέλθει τις αντιδράσεις συντηρητικών ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών, η έκβαση της ψηφοφορίας δεν θεωρείται σίγουρη.

Από τη σκοπιά των αγορών, η ψηφοφορία έχει σημασία.

Αν το νομοσχέδιο περάσει σήμερα και πάει στη Γερουσία, θα είναι δείγμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ και η ηγεσία των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θα μπορέσουν πιθανόν να περάσουν άλλα νομοσχέδια για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στους κανονισμούς.

Αν το νομοσχέδιο που αντικαθιστά το Obamacare δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι δείγμα αδυναμίας για τα μελλοντικά νομοσχέδια και οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν πτωτικά.

Η προοπτική της μείωσης των φόρων και των κανονισμών σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές κατά 1 τρισ. δολάρια ήταν πίσω από το ράλι των χρηματιστηριακών αγορών μετά την εκλογή Τραμπ.

Όμως, οι αγορές ήδη γνωρίζουν από τον προϋπολογισμό του νέου προέδρου ότι δεν μπορούν να περιμένουν αύξηση των δαπανών για υποδομές.

Επομένως, όλο το βάρος πέφτει στη μείωση των φόρων και τον περιορισμό των κανονισμών (regulations).

Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό εκείνων που επιδοκιμάζουν την προεδρία του κ. Τραμπ υποχωρεί ενώ το ποσοστό εκείνων που τον αποδοκιμάζουν αυξάνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η τάση είναι ξεκάθαρη και έχει σημασία, όσο κι αν είναι ακόμη νωρίς και όλα μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον.

Αρκετοί ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δεν ήταν ποτέ υπέρ του Τραμπ.

Αν η δημοφιλία του Τραμπ συνεχίσει να υποχωρεί, θα καταστεί ευκολότερο για πολλούς από αυτούς  να στραφούν ανοικτά εναντίον του και μαζί με τους δημοκρατικούς να μπλοκάρουν νομοσχέδια στα οποία είχαν επενδύσει οι αγορές για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας με το λεγόμενο «Trump trade».

Κι  όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Fed προχωρά στη δεύτερη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της από τον Δεκέμβριο του 2016 και την τρίτη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Edson Gould, ένας μεγάλος της τεχνικής ανάλυσης, λέει «τρία βήματα και παραπάτημα», αναφερόμενος στη σχέση της νομισματικής πολιτικής και του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 σε μηνιαία βάση.

Φυσικά, κάποιοι ίσως προβάλλουν ενστάσεις υπό την έννοια ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εκτός από τον Gould, υπάρχει άλλος ένα γκουρού που πέθανε το 2013, ο Martin Zweig, που ήταν ο πατέρας της φράσης «Μην πας κόντρα στη Fed».

Με τη Fed να έχει στείλει σήμα για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017, η φράση του Zweig δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ηδη η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στην τελευταία αύξηση της Fed προ ημερών δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Τα βραχυχρόνια επιτόκια αυξήθηκαν, αλλά τα πιο μακροχρόνια υποχώρησαν, σαν η αγορά να μην ασπάζεται το στόρι για ανάπτυξη της οικονομίας.

Το κλείσιμο της ψαλίδας στην απόδοση μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς  αμερικανικού κρατικού ομολόγου δεν είναι καλό νέο για τις τράπεζες, που βγάζουν κέρδη δανειζόμενες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και δανείζοντας σε πιο μακροπρόθεσμο.

Όμως, οι τραπεζικές μετοχές οδήγησαν το ράλι στη Γουόλ Στριτ μετά την εκλογή Τράμπ.

Επομένως, υπάρχουν λόγοι για να προβληματίζεται κανείς.

Πολύ περισσότερο όταν ο δείκτης Russell 2000 των μικρών επιχειρήσεων και ο Dow Jones Transportation είναι κάτω από την αρχή του 2017.

Ο μήνας του μέλιτος για τον Τραμπ έληξε από τη σκοπιά των αγορών.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v