Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ώρα της αλήθειας για τα «κόκκινα δάνεια»

Oι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, αν δεν μειώσουν δραστικά τα προβληματικά δάνεια. Το 2016 έπιασαν τους στόχους, όμως ο τελικός του 2019 είναι πολύ φιλόδοξος. Τουλάχιστον η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι ανέφικτος.

H ώρα της αλήθειας για τα «κόκκινα δάνεια»
Αν το στοκ των προβληματικών δανείων δεν «πετσοκοφτεί», οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θύματα δεν θα είναι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά κι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν τα πηγαίνουν άσχημα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τράπεζες κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Τα ΝPEs, στα οποία περιλαμβάνονται τα ρυθμισμένα δάνεια, μειώθηκαν στα 104, 8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 105,8 δισ. στο τέλος του 2016 και τα NPLs στα 75,9 δισ. έναντι 76,3 δισ. ευρώ.

Κατόπιν τούτου, ο λόγος των NPEs προς το σύνολο των δανείων βρίσκεται στο 50% έναντι στόχου 51% και ο λόγος των NPLs στο 36,2% έναντι 36,4%.

Για το 2017, ο προγραμματισμός προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 7 δισ. ευρώ και των NPLs κατά 10 δισ. ευρώ και άνω.  

Όμως, η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε ιδανικά.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα μεν NPEs να υποχωρούν, τα δε NPLs να αυξάνονται καθώς αρκετά ρυθμισμένα δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται.

Όμως, ο πήχης ανεβαίνει ψηλά το 2018 και το 2019, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στο τέλος του 2019, τα NPEs πρέπει να έχουν πέσει στα 66,7 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 40,2 δισ. ευρώ, με τους αντίστοιχους δείκτες ως προς το σύνολο των δανείων να υποχωρούν στο 34% και 20% αντίστοιχα.

Είναι προφανές  ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ποντάρουν στην πιστωτική επέκταση για να αυξηθεί ο παρανομαστής και να υποχωρήσουν οι ανωτέρω δείκτες.

Επομένως, η μείωση θα προέλθει κυρίως από την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε funds.

Η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για επέκταση του χρόνου απόσβεσης των ζημιών στα 20 χρόνια από 5 δημιουργεί κίνητρα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές «κόκκινων δανείων».

Όμως, η νομοθετική πρωτοβουλία είχε ληφθεί υπόψη όταν ετίθεντο οι στόχοι για τα NPEs και τα NPLs από την ΤτΕ και τον SSM.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πορεία της οικονομίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των τραπεζών.

Αν η οικονομία ανακάμψει και αρχίσει να αναπτύσσεται, τα νέα NPLs αναμένεται να μειωθούν δραστικά ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων που θα μετατραπούν σε ενήμερα.

Κοινώς, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου θα βελτιωθεί και θα αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης των στόχων για τα μειωμένα NPEs και NPLs του 2019.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι αλλά όχι ανέφικτοι, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών στο παρελθόν.

Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και αφορούν κυρίως αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με την EBRD, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) προς το σύνολο των δανείων βρισκόταν στο 29,3% στην Τουρκία το 2002 και κατέληξε στο 3,3% το 2007.

Ακόμη, στη Βουλγαρία, ο δείκτης NPLs είχε ανέβει στο 26,7% το 2000 και έπεσε στο 2% το 2004.

Στη Ρουμανία, ο ίδιος δείκτης ήταν στο 21,9% και υποχώρησε στο 13,9% μέσα σε μια χρονιά το 2014.

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από 38% το 2ο τρίμηνο του 2016 και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 20% το 2019.

Υπάρχουν λοιπόν παραδείγματα χωρών, τηρουμένων των αναλογιών, που δείχνουν ότι το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων μπορεί να μειωθεί δραστικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν υπάρχει η βούληση.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v