Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο άγνωστος «ευεργέτης» των ακινήτων

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, οι τιμές των διαμερισμάτων εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό δεν είναι άσχετο με τη βοήθεια που λαμβάνουν από έναν απρόσμενο ευεργέτη.

Ο άγνωστος «ευεργέτης» των ακινήτων
Ο γενικός δείκτης τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), βασιζόμενη στα στοιχεία των εμπορικών τραπεζών, εμφανίζει μείωση της τάξης του 40,3% από το 2007 έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Η μείωση είναι μικρότερη στα νέα διαμερίσματα έως 5 ετών και μεγαλύτερη σ’ εκείνα άνω των 5 ετών.

Όμως, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η πτώση είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, φθάνοντας και ξεπερνώντας το 50% κατά μέσο όρο την τελευταία 10ετία.

Φυσικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε περιοχές όσο και σε ακίνητα εντός της ίδιας περιοχής, λόγω θέσης κ.τ.λ.

Αν πιστέψουμε μερικούς κτηματομεσίτες που εμπιστευόμαστε, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά και σηματωρό για τις υπόλοιπες, εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης.

Μια εξήγηση που δίνουν είναι πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ από το 2008-2009 μέχρι σήμερα και είναι επόμενο να εμφανίζουν μικρές μεταβολές και τάσεις συσσώρευσης.

Όμως, οι ίδιοι δίνουν άλλο ένα λόγο.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει για αγορά σχετικά μικρών διαμερισμάτων, προτιμητέα  κοντά σε σταθμούς του μετρό και γενικά συγκοινωνιακά μέσα και το κέντρο της πόλης για επένδυση μετά από χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι υποψήφιοι αγοραστές  προέρχονται από την επαρχία όπως μας λένε.

Η επένδυση συνδέεται με τη μίσθωση των διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω της  Airbnb, ενός διαδικτυακού τόπου όπου όποιος θέλει μπορεί να νοικιάσει ή υπενοικιάσει τον χώρο του.

Ο τελευταίος μπορεί να είναι είτε ένα δωμάτιο, είτε ένα σπίτι, είτε μια βίλα.

Θεωρητικά και πρακτικά για μια χώρα με μεγάλο στόκ ακινήτων που πλήττεται από την οικονομική κρίση, την υψηλή φορολογία και την απομόχλευση των τραπεζών, τέτοιες ενοικιάσεις δίνουν μερικό διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επιπλέον, προσελκύει το ενδιαφέρον άλλων που έχουν κάποια λεφτά και θέλουν να τα επενδύσουν.

Όμως, η μεγάλη άνθιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb έχει τους ξενοδόχους επί ποδός πολέμου, αφού θεωρούν ότι η πολιτεία ευνοεί αυτά τα καταλύματα έναντι των ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, εκτίμησε πριν λίγο καιρό ότι το 2018 για κάθε μία ξενοδοχειακή κλίνη στην Αθήνα θα αντιστοιχεί μία κλίνη σε τέτοια καταλύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε 100 ξενοδοχειακές κλίνες εκτιμάται πως λειτουργούν 75 κλίνες επιπλέον στα καταλύματα που νοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες όπως η Αirbnb.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε διάταξη που προβλέπει την επιβολή φόρου αστικών μισθώσεων (15%) στις μισθώσεις τύπου Airbnb σε ιδιώτες.

Όμως, η διάταξη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, γιατί δεν είναι έτοιμο το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, που θα έπρεπε να τηρείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οπως κι αν έχει, η ουσία δεν αλλάζει.

Οι μισθώσεις τύπου Airbnb έχουν συμβάλει στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για αγορές συγκεκριμένων ακινήτων, βάζοντας φρένο στην υποχώρηση των τιμών.

Αν, όπως αναμένεται, οι μισθώσεις μέσω τέτοιων διαδικτυακών τόπων αυξηθούν, η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων ίσως θα ενισχυθεί, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των τιμών.

Υπό αυτή την έννοια, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb αποτελούν τον «κρυφό» ή άγνωστο ευεργέτη της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v