Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ο Σόιμπλε δεν λέει όχι στη ρύθμιση του χρέους

Η  ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ  του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Όμως, η εντύπωση που υπάρχει σε πολλούς στην Αθήνα για μια σημαντική παράμετρο του θέματος δεν είναι η σωστή.

Πού ο Σόιμπλε δεν λέει όχι στη ρύθμιση του χρέους
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοσθούν, εάν και εφόσον χρειασθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

Η σχετική ανακοίνωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου έλεγε:

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα… αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο του GFN. 

Tα μέτρα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

- Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου για την αποπληρωμή της δόσης για το χρέος του 2018.

- Χρήση των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα από τον λογαριασμό του ESM, την παροχή στην Ελλάδα των κερδών από ANFA και SMPs (από το δημοσιονομικό έτος 2017) και τη χρήση τους ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών.

- Διαχείριση παθητικού - πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπάρχοντων επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, με μείωση του επιτοκιακού κόστους και επέκταση της περιόδου ωρίμανσης.

- Εφόσον απαιτηθεί αναδιάρθρωση για ορισμένα δάνεια του EFSF (π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση των αποσβέσεων του EFSF και της επιτοκιακής διαφοράς), ώστε το ύψος του GFN να παραμείνει στο επίπεδο που έχει ορισθεί, για να είναι σύμφωνο το ΔΝΤ αλλά χωρίς έξτρα επιβάρυνση του EFSF ή των κρατών που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα».

To όριο των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της χώρας δεν έχει ακόμη  προσδιορισθεί.

Όμως, εκτιμάται στο 15% του ΑΕΠ της Ελλάδας ενώ εκκρεμεί αν σ’ αυτό το όριο θα συμπεριλαμβάνονται τα έντοκα γραμμάτια ή όχι.

Σήμερα, η αξία των εντόκων πλησιάζει τα 15 δισ. ευρώ ή 8,5% του ΑΕΠ περίπου.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σ’ αυτό το θέμα.

Όμως, ο ίδιος έχει ανοίξει τα χαρτιά του σ’ ένα άλλο θέμα.

Τη μετατροπή των επίσημων δανείων από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό.

Η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα με αφορμή κάποιο πρόσφατο γερμανικό δημοσίευμα που μεταφέρθηκε λανθασμένα είναι πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντιτίθεται σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Εχει μάλιστα αναφερθεί το νούμερο των 120 δισ. ευρώ ως το εκτιμώμενο κόστος.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Το ανωτέρω κόστος αφορά στην ενδεχόμενη μετάθεση πληρωμής των τόκων επί του ελληνικού χρέους για 30 χρόνια αργότερα, όπως μαθαίνουμε.

Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει αντίρρηση για τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά με όρους αγοράς, όπως πληροφορηθήκαμε.

Εξυπακούεται ότι η μετατροπή θα γίνει κυρίως με χρήση παράγωγων προϊόντων, π.χ. swaps.

Το κόστος θα επιβαρύνει την Ελλάδα και θα μπορούσε να προέλθει από το δάνειο του ESM, που μπορεί να φθάσει τα 86 δισ. ευρώ.

Όμως, κάπου 20 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, αν όλα πάνε καλά.

Το κόστος ίσως δεν είναι τόσο μεγάλο, παρότι οι συναλλαγές θα αφορούν μεγάλες διάρκειες εκτός αγοράς (over the counter).

Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, εκτιμούν οι επαΐοντες ότι το σταθερό επιτόκιο θα μπορούσε να κυμαίνεται κοντά στο 2%.

Φυσικά, τέτοιου είδους συναλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην πιστοληπτική διαβάθμιση του ESM, αν δεν γίνουν με προσεκτικό τρόπο.

Είναι λοιπόν λογικό να είναι όλοι φειδωλοί.

Πάντως, ο Γερμανός  υπουργός Οικονομικών δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια κίνηση, όπως μαθαίνουμε.

Η σταθεροποίηση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του θεωρείται το βασικό εργαλείο για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο και να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v