Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EKT θέλει το ΔΝΤ της!

Για να μπει η ελληνική οικονομία σε ενάρετο κύκλο θα πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πολλοί ποντάρουν στην ΕΚΤ γι’ αυτό τον σκοπό. Ομως, το ΔΝΤ θα έχει τον τελευταίο λόγο.

H EKT θέλει το ΔΝΤ της!
Σε σχετική συζήτηση που είχε γίνει στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο μια φορά που οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν επισκεφθεί την Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, είχα ρωτήσει τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ ποιος ηγείται των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ ή η Κομισιόν, τον ρώτησα (αφού η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να ηγείται). 

Ο κ. Τόμσεν μού είχε απαντήσει ότι η Κομισιόν ηγείται στο μακροοικονομικό σκέλος, καθότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης και από εκεί παίρνει τα περισσότερα δάνεια.

Ξαναθυμήθηκα τη συζήτηση καθώς η κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών δίνει πλέον στο ΔΝΤ τον πρώτο λόγο.

Το ΔΝΤ θα είναι εκείνο που θα κρίνει προς το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, αν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, το Ταμείο θα αποφασίσει αν μπορούν να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ή χρειάζονται επιπλέον μέτρα λιτότητας για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2019 και αργότερα.

Είναι μια «παραχώρηση» που αποβλέπει στο να πεισθεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Αλλωστε, οι διαφορές εκτιμήσεων μεταξύ της Κομισιόν και του Ταμείου για τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη είναι γνωστές και καθόλου αμελητέες.

Όμως, ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία για να πεισθεί το γερμανικό κοινοβούλιο και άλλα να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ και πλέον προς την Ελλάδα.

Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα βγάλει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο, ακόμη κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβεί το 3% του ΑΕΠ το 2016.

Όμως, εκτιμώ ότι είναι ρεαλιστικό, με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, να πιστεύει κάποιος ότι το Ταμείο θα μπορούσε στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) να περιγράψει τους όρους που θα το καθιστούσαν φερέγγυο.

Το Eurogroup θα μπορούσε να περιγράψει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τον μακροχρόνιο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα ικανοποιούσε τους όρους του Ταμείου.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα διευκόλυνε την ΕΚΤ να βγάλει το ελληνικό χρέος φερέγγυο στη δική της DSA ανάλυση και να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό ως QE.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ θα έστελνε μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα ενίσχυε τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Όμως, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ρισκάρει την αξιοπιστία της, πηγαίνοντας κόντρα σε τυχόν απόλυτα αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Είναι άλλο πράγμα να αφήνει το Ταμείο ανοικτό το ενδεχόμενο φερεγγυότητας του χρέους υπό προϋποθέσεις κι άλλο να κλείνει τελείως την πόρτα.   

Γι’ αυτό τον λόγο ισχυριζόμαστε πως η ΕΚΤ χρειάζεται το ΔΝΤ, που πρακτικά έχει τον τελευταίο λόγο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v