Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το success story στα έσοδα και η αντίστροφη μέτρηση

Τα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, προκαλώντας ευφορία σε κυβερνητικά στελέχη. Η τάση πιθανόν θα συνεχισθεί για αρκετούς μήνες ακόμη, όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.   

Το success story στα έσοδα και η αντίστροφη μέτρηση
Όταν πέρυσι το καλοκαίρι, στον απόηχο της φοροκαταιγίδας, πολλοί προέβλεπαν κατάρρευση των φορολογικών εσόδων προς τα τέλη του 2016, εμείς διαφοροποιηθήκαμε, προβλέποντας υπέρβαση του ετήσιου στόχου.

Εκ των πραγμάτων, εκείνη η εκτίμηση αποδείχθηκε σωστή.

Όμως, επισημάναμε επίσης ότι ο αριθμός των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες αυξανόταν, δείχνοντας ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είχε όρια.

Αν θέλαμε να απεικονίσουμε την κατάσταση με βάση την καμπύλη του Λαφέρ, θα λέγαμε ότι ο φορολογικός συντελεστής πλησιάζει το σημείο που μεγιστοποιεί τα έσοδα.

Όμως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεπεράσει το ιδανικό σημείο και να αρχίσουν τα έσοδα να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η καμπύλη του Λαφέρ δείχνει τη σχέση μεταξύ του φορολογικού συντελεστή που κυμαίνεται από 0%  έως 100% των εσόδων.

Καθώς λοιπόν εκατομμύρια φορολογούμενοι ετοιμάζονται να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016, από τα οποία το κράτος προσδοκά επιπλέον έσοδα 1,4 δισ. ευρώ περίπου, τα όρια της φορολογικής επιβάρυνσης αρχίζουν να γίνονται πιο ευδιάκριτα.

Να θυμίσουμε ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί με εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα καθώς αθροίζονται και φορολογούνται με τη νέα κλίμακα αντί αυτοτελώς όπως πέρυσι.

Χαμένοι θα είναι επίσης οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων αφού αυξάνεται ο συντελεστής στο 15% από 11% για ποσά έως 12.000 ευρώ και εν συνεχεία στο 35% από 33% για ποσά από 12.001 έως 35.000 ευρώ, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι με μεσαία και μεγάλα εισοδήματα.

Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι αγρότες με εισοδήματα μικρότερα από 22.000 ευρώ περίπου.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, η κόπωση θα φανεί προς τα τέλη του 2017 και το πρώτο μισό του 2018.

Τότε, η περίοδος της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος για φορολογικούς λόγους θα έχει κάνει τον κύκλο της ενώ η βάση σύγκρισης με το 2017 θα είναι πιο υψηλή.

Επιπλέον, η κατάσταση πολλών από εκείνους που χρωστάνε στην εφορία και αλλού θα έχει επιδεινωθεί ενώ η υπερβολική φορολόγηση σε συνδυασμό με την οικονομική καχεξία θα έχει λυγίσει κι άλλους.  

Αυτό που θα μπορούσε να αναβάλει την εκδήλωση της κόπωσης στα φορολογικά έσοδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ήταν η οικονομία.

Αν αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό, τα φορολογικά έσοδα θα αβγατίσουν καθώς θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας και θα βελτιωθούν οι απολαβές άλλων εργαζομένων.

Όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Τα όρια της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής δεν είναι απεριόριστα και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v