Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δημοψήφισμα και η επόμενη μέρα της Τουρκίας

Για τους περισσότερους στη Δύση, η νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σημάνει τη διολίσθηση της Τουρκίας σε δικτατορία. Όμως, μια μειοψηφία βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Το Οθωμανικό Χαλιφάτο και η Γαλλία πριν τη Γαλλική Επανάσταση.

Το δημοψήφισμα και η επόμενη μέρα της Τουρκίας
H  Τουρκία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τους Κούρδους στο νοτιοανατολικό τμήμα της, τους τζιχαντιστές και τον Συριακό εμφύλιο, με τις μεταναστευτικές ροές  να είναι τα σοβαρότερα.

Όμως, η ίδια είναι επίσης μια περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή με αυξημένη ισχύ, από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην εξουσία το 2003.  

Για όσους το έχουν ξεχάσει, ο Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, εκφράζοντας τη λαϊκή, θρησκευόμενη μάζα, που δεν είχε σχέση με τις ελίτ της Κωνσταντινούπολης και τον στρατό-φύλακα της kεμαλικής παράδοσης -και ουσιαστικά τελευταίο μοχλό του κατεστημένου στις δύσκολες στιγμές.

Ακόμη και σήμερα, τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι παραθαλάσσιες περιοχές προς το Αιγαίο θεωρούνται λιγότερο ευνοΐκά  διακείμενες προς τον Τούρκο πρόεδρο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, π.χ. Ανατόλια.

Η δημιουργία μιας νέας κοινωνικής τάξης στην Ανατόλια, μετά τις σημαντικές εισροές κεφαλαίων και τις επενδύσεις, έχει ενισχύσει τη θέση του Ερντογάν.

Η νέα τάξη είναι συντηρητική, θρησκευόμενη και υπέρ της οικονομίας της αγοράς και σαφώς υπέρ του pροέδρου.

Οι επικριτές του Ερντογάν το;y αναγνωρίζουν ότι βοήθησε την οικονομία να αναπτυχθεί, να ενισχύσει τις ατομικές ελευθερίες και να βάλλει χέρι στο βαθύ κράτος, π.χ. στρατιωτικούς, γραφειοκρατία.

Επίσης, ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους τα πρώτα χρόνια.

Όμως, ο ίδιος έχει αλλάξει τακτική τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του πέρυσι το καλοκαίρι και δείχνει αυταρχικότητα.  

Πάνω από 50.000 άτομα έχουν φυλακισθεί και περισσότεροι έχουν χάσει τις δουλειές τους στο δημόσιο λόγω υποψιών.

Από την άλλη πλευρά, η  Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή μετά από πολύχρονη ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς, που όμως δείχνουν αισθητά σημάδια κόπωσης.

Το ονομαστικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας πλησιάζει τα 900 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, που εκτιμάται σε 680 δισ. ευρώ περίπου.

Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην ευρύτερη περιοχή και θεωρείται πως έχει μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες σε σύγκριση με εκείνες των γειτόνων.

Για τους Δυτικούς επικριτές του Ερντογάν, ενδεχόμενη επικράτηση των συνταγματικών αλλαγών που επιθυμεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει πως θα αποκτήσει το δικαίωμα να κυβερνά ως δικτάτορας.

Αν όμως ο λαός απορρίψει τις αλλαγές, η δύναμη του Ερντογάν αναμένεται να εξασθενήσει και η Τουρκία να παραμείνει ένας δύσκολος σύμμαχος της Δύσης, σε ένα δύσκολο μέλλον, όπως γράφει το περιοδικό Economist.

Όμως, μια μειοψηφία γεωπολιτικών αναλυτών έχει διαφορετική άποψη.

Οι τελευταίοι συμφωνούν πως ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν θα τον καταστήσει πιθανόν πιο αυταρχικό πρόεδρο.

Όμως, τυχόν απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών από τον λαό είτε θα τον αποδυναμώσει, είτε θα δώσει την ευκαιρία σε μια άλλη πολιτική δύναμη να αναδειχθεί, είτε ο Ερντογάν θα παραμείνει όσο ισχυρός είναι σήμερα.

Εκείνο που επισημαίνουν είναι πως είτε ο Ερντογάν παραμείνει στην προεδρία και ισχυρός, είτε όχι, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής,  η Τουρκία θα συνεχίσει να ωριμάζει καθώς μετατρέπεται σε περιφερειακή  δύναμη.

Η τουρκική κοινωνία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, τονίζουν, προσθέτοντας ότι τέτοιες διαδικασίες δεν είναι ομαλές.

Η Γαλλία την παραμονή της Γαλλικής Επανάστασης είχε τα χάλια της, έχοντας χάσει τον πόλεμο των 7 ετών και την οικονομία της σε κρίση.

Όμως, την ίδια περίοδο, η γαλλική κοινωνία βρισκόταν σε διαδικασία  αναμόρφωσης,  που οδήγησε στην Επανάσταση.     

Οι ίδιοι προσθέτουν πως εκείνοι που επικρίνουν την Τουρκία με την κατηγορία της εγκατάλειψης της φιλελεύθερης δημοκρατίας επειδή, ψηφίζει για πρόεδρο με ενισχυμένες εξουσίες, επιθυμούν τη δημοκρατία μόνο όταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι εκείνο που επιθυμούν.

Όποιος κι αν έχει δίκιο, ένα πράγμα είναι βέβαιο.

Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα είναι καθοριστικό για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v