Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικά σύννεφα πάνω από τις αγορές!

Το αμερικανικό χτύπημα στη Συρία, η συγκέντρωση δυνάμεων στη περιοχή της Κορέας και σε μικρότερο βαθμό οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, μπορούν να αλλάξουν το βασικό αφήγημα των αγορών. Ισως και του κόσμου.

Γεωπολιτικά σύννεφα πάνω από τις αγορές!

Τι κοινό έχουν οι καλύτεροι ίσως γεωπολιτικοί αναλυτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πιθανόν του κόσμου;

Απλά συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να έχει κανείς εσωτερική πληροφόρηση για να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τι μέλλει γενέσθαι σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Αρκεί να ξέρει καλά ιστορία, κοινωνιολογία και οικονομικά, εκτός των άλλων, για τις εμπλεκόμενες χώρες και ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και να συνδυάζει τα δεδομένα.

Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν έλθει πιο δυναμικά στο προσκήνιο.

Οι αγορές μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος κ.τ.λ. δεν μπορεί να μη μείνουν ανεπηρέαστες.

Εχουμε μάλιστα φθάσει στο σημείο που το ειδικό βάρος των οικονομικών δεδομένων, π.χ. η πορεία του πληθωρισμού και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, στη διαμόρφωση της πορείας των αγορών είναι παρόμοιο με εκείνο των γεωπολιτικών.

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία ήταν η αρχή.

Αν και δεν άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο έδαφος, έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς όλους ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν το οπλοστάσιό τους.

Οι αγορές κατανοούν αυτή την πραγματικότητα στη Συρία και γι’ αυτό η επίθεση δεν θεωρείται καταλύτης για αλλαγή της στάσης των αγορών.

Όμως, οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται επίσης ότι ο βαθμός επικινδυνότητας ανεβαίνει επικίνδυνα στη χερσόνησο της Κορέας, όπου κατευθύνονται αμερικανικά πολεμικά πλοία και άλλα.

Κι αυτό γιατί αφενός εμπλέκονται πυρηνικά όπλα και αφετέρου ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας είναι απρόβλεπτος.

Πάντως, η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να καταφέρουν πλήγμα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει τους Κινέζους και πιθανόν αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος του προέδρου Τραμπ.

Να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο να πείσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να σταματήσει ή να περιορίσει η τελευταία το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η κατάσταση είναι τέτοια που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, αν ξεφύγει. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εκεί από τη δεκαετία του 1950.

Επίσης, την άλλη Κυριακή έχουμε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με τέσσερις υποψήφιους να βρίσκονται σχετικά κοντά.

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί, αν στον δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι η ακροδεξιά Λεπέν και ο ακροαριστερός Μελανσόν.

Σε μια τέτοια περίπτωσην θα αμφισβητείτο η υπόσταση της Ευρωζώνης, προκαλώντας τη βίαιη αντίδραση των αγορών, με μεγάλη πτώση των μετοχών και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, δηλαδή του κόστους δανεισμού ευάλωτων χωρών και επιχειρήσεων.

Πάντως, τα τελευταία γκάλοπ συνεχίζουν να δίνουν ως πιο πιθανό ζευγάρι τη Λεπέν με τον κεντρώο Μακρόν.

Τα γκάλοπ θα πρέπει κανείς να τα βλέπει με σκεπτικισμό, όμως τουλάχιστον στο τουρκικό δημοψήφισμα έπεσαν μέσα.

Επιπλέον, η χθεσινή αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, όπου καταγράφηκε ενίσχυση της λίρας, μικρή άνοδος του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου, δείχνει ανακούφιση.

Κι αυτό παρότι το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αλλαγή έδειξε ότι η χώρα είναι διχασμένη.

Όμως, νικητής, έστω οριακά, υπήρξε, κι αυτός ήταν ο πρόεδρος Ερντογάν, με αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν με ανακούφιση σε αντίθεση με τον Τύπο στην Ελλάδα κι αλλού.

Η ιστορία διδάσκει ότι συνδυασμός τέτοιων σημαντικών γεωπολιτικών γεγονότων δεν συμβαίνει συχνά.

Το πιθανότερο είναι να μη συμβεί κάτι δυσάρεστο και να υποχωρήσουν οι γεωπολιτικές ανησυχίες ως παράγοντας στη διαμόρφωση της κύριας τάσης στις αγορές.

Όμως, ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι θα συμβεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v